Birçok kişinin korkulu rüyası haline gelen kredi kartı borçlarıyla nasıl baş edilebilir? Hiç kullanılmayan dakikalara ve mesajlara yüklüce ücretlerin ödeneceği telefon tarifeleri her şeye rağmen neden seçiliyor? “Pazarlık yapma” halinin içinde nasıl bir iktisat yatıyor ve pazarlık yaparken nelere dikkat edilmeli? Marka algısı nasıl oluşuyor, beynimizi nasıl yönetiyor? Başka türlü bir kamu politikası sahiden mümkün mü? Homo economicus ne kadar riske girebilir? Kayıt dışı ekonominin hayatımıza etkisi neler? Peki, böbrek hastalıkları ile iktisat arasında nasıl bir ilişki olabilir?
İletişim Yayınları’ndan çıkan ve N. Emrah Aydınonat ile Ü. Barış Urhan’ın derlediği “Hayatın İçindeki İktisat” kitabı hayatın olağan akışı içerisinde hepimizin başına en az birinin geldiği bütün bu sorulara yanıt arıyor.
İktisadi davranışlara farklı bir bakış sunmayı amaçlayan sorulardan yola çıkan makalelerden oluşan kitabın tanıtım yazısında, şöyle deniliyor:
“Bu kitap, bir yandan modern insanın arızalarının bir kısmını daha yakından tanımayı ve bunların iktisadi sonuçlarını incelemeyi hedeflerken, bir yandan da iktisadın nasıl bir bilim olduğuna dair yerleşik fikirleri değiştirecek çalışmalara dayanıyor.”
14 yazarın katkısı var
18 başlıkta iktisattaki ilginç ve nispeten yeni çalışmalara dikkat çeken bu derlemede, Emin Köksal, Şule Alan, Seda Ertaç, Serkan Küçükşenel, Emin Karagözoğlu, Mehmet Yiğit Gürdal, Tuna Çakar, Levent Neyse, Özlem Özdemir, Muhammed Emin Torunoğlu, Yasin Uzun, Hatice Şafak Bozkır, Bilge Kale ve Ceyhun Elgin’in katkıları yer alıyor.
"Kart borçlarından kurtulmanın yolları"
N. Emrah Aydınonat’ın kaleme aldığı “Kart Borçlarından Kurtulmanın Yolları” başlıklı bölümde hepimizi bir şekilde girdabına alan ve harcamanın kolay ödemenin günden güne daha zor olduğu kredilere ve kredi kartlarına değiniliyor.
TIKLAYIN - Cep Telefonunda Taksit Sayısı 3 Aya Düştü
Richard Feinberg’in tüketici davranışları konusunda bir araştırmasına da yer veren Aydınonat, kredi kartı kullananların harcama konusunda nasıl daha hoyrat ve duyarsız olduklarının tespitini yaparken Fransalı iktisatçı Jean Tirole’un üç “arızasına” değiniyor:
- Kendini bilmezlik
- Zayıf irade
- Zayıf hafıza
Kart borcundan kurtulmanın yolları ise bu üç “arızayı” onaran 8 başlıktan geçiyor:
- Finansal okur-yazarlığınızı arttırın
- Tek bir kredi kartı kullanın
- Alışveriş kararını AVM’de değil, evde verin
- Kredi kartınızı evde bırakın
- Kredi kartınızı dondurun
- Kendinize limitler koyun
- Hafızanıza güvenmeyin
- Bankanızdan gelen her teklifi kabul etmeyin
(TP)
* Kitap için tıklayın.