Fotoğraf: Etienne Marais
Yazı ilk olarak, Yakın İlişkiler’in “arkadaşlık” bölümünde, “Hayatımızdaki Dracula’lar” başlığıyla yayınlandı.
Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü? Bu kişi bir arkadaşınız, aile üyeniz ya da işten tanıdığınız biri olabilir. Daha da ilginci, sizin üstünüzde yarattığı etkinin farkında bile olmayabilir.
Hayatında böyle vampirler olanlar bilir ki, sizin enerjinizi emildikten sonra karşı tarafın davranışlarının bilinçli olup olmamasının bir önemi bile kalmaz…
Enerjiyi çekme davranışlarının arkasında farklı sebepler olabilir: Mental sağlık sorunları, bağlanma biçimleri veya geçmiş travmalar, diğer insanlara karşı belli davranış biçimleri oluşturma sürecinde öne çıkıyor. Bu davranışlar ise sizin üstünüzde olumsuz etkiler bırakmakta gecikmiyor.
Özellikle bir buluşma sonrasında irrite olmuş, stresli, yorgun ya da siniri bozulmuş hissediyorsanız o kişinin enerjinizi emen bir vampir olma ihtimali çok yüksek. Diğer özellikleri arasında ise,
- Çevresindeki kişilere bağlı değil, bağımlı olması,
- Kendi kendine yetmekte zorluk çekmesi,
- Kendi ilişkilerine verdiği zarar konusunda farkındalığa sahip olmaması,
- Çok karamsar olması,
- İstedikleri her an müsait olmanızı beklemesi,
- Onlar adına sorumluluk almanızı istemesi,
- Suçluluk duygusu yaratıp istediklerini elde etmesi,
- Hayatlarında bitmeyen bir kötü olaylar silsilesi olması ve
- Kurban mentalitesine sahip olması bulunabiliyor.
Böyle bir durumda sınır koymak her ne kadar zor olsa da gerekli hale geliyor. Alabileceğiniz aksiyonlardan biri doğrudan ve net iletişim kurmak olabilir. Örneğin, sözünüz kesildiğinde “Tam bir şey anlatıyordum, atlamayalım lütfen.” diyip devam etmek enerji emen vampirlerin tüm konuşmayı kendilerinin hakkında yapmasını engelleyebiliyor.
Bunun yanında kendiniz için alan istemek de bir seçenek olarak karşımıza çıkabiliyor. Enerjinizi emen kişiye, kendinize kıyasla çok enerjik olduğunu ya da kompleks bir kişiliğe sahip olduğunu ve bu yüzden kendisine sürekli ayak uydurmanın zor olduğunu söyleyebilirsiniz.
Son olarak, bu kişilere hayır demeyi öğrenmek de durumla baş etmenizi sağlayabiliyor. Özellikle insanları memnun etmeyi çok seviyorsanız bu sizin için daha zor olabilir, “hayır” kelimesi net bir sınır koymanızı sağlamakla birlikte suçluluk duygusunu da getirebiliyor. Ama zaten, “hayır”a verilen bu karşılık tam olarak da “hayır” dememizin sebebi değil mi?
Kaynak: Wade, Danielle. (2022). What Is an ‘Energy Vampire’ and How to Protect Yourself. PsychCentral.
(Yİ/AS)