Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 19 Aralık “Hayata Dönüş Operasyonu”nda Bayrampaşa Cezaevi’nde 12 mahpusun yaşamını yitirmesine ve yüzlercesinin de yaralanmasına ilişkin soruşturmayı yürüten savcı Ali İhsan Demirel hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçundan verilen 1 yıl hapis cezasını bozdu.
TIKLAYIN - "Tufan"ın Sorumlularını Koruyan Savcıya Meslekten Men İstendi
Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar'ın haberine göre; kararda, Demirel’in UYAP’tan elde edilen iş durumunu gösteren listeye bakılarak, normalin çok üzerinde bir iş yükünün olduğu iddia edildi.
Avukat Sevimli: “Soruşturma, karmaşık ve dağınık”
Soruşturmanın karmaşık, kapsamı dağınık ve belirsiz olduğunun aktarıldığı kararda, “Personel yetersizliği ve UYAP’a geçiş süreci hususları birlikte değerlendirildiğinde; sanığın görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme gösterme kastıyla hareket ettiğine ilişkin aleyhine delil elde edilememiştir” denildi.
TIKLAYIN - "Hayata Dönüş"ün Savcısı Susma Hakkını Kullandı
"Mesleki dayanışma gösteriyorlar"
Konuya ilişkin bianet’e konuşan davanın avukatlarından Güçlü Sevimli, Yargıtay Genel Kurul’un kararının hukuka aykırı olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“10 yıl süren bir soruşturmayı hukuken kabul etmek mümkün değil. Bu süre zarfında somut hiçbir durum ortaya çıkmadı. Bu karar çok zorlama bir karar ve bunu mesleki bir dayanışma olarak görüyorum. Adeta beraat ettirmek için verilmiş bir karar.
“Etkin bir soruşturma yürütmedi”
“Ali İhsan Demirel, operasyonda görevli olan askerleri soruştuyordu. Bunun için Ankara Jandarma Komutanlığı ve Jandarma Özel Asayişe operasyonda görevli olan kişileri tespit etmek adına yazılar gönderdi. Fakat yazı yazdığı yerlerden hep olumsuz yanıtlar geldi ve savcı Demirel, bunların üstüne gitmedi.
“Savcı, kendisine yanıt verilmemesine dair suç duyurusunda bulunabilirdi, bulunmadı. Etkin bir soruşturma yürütmedi. Operasyonda görevli olan bazı üst düzey yetkililerin isimleri belliydi. Bunlara dava açmadığı gibi tanık olarak dahi dinlemedi.
“Rütbelilere takipsizlik kararı verdi”
“10 sene sonunda Savcı Demirel, sadece 39 er askere dava açtı. Rütbelin askerlerin çok büyük bir çoğunluğuna da takipsizlik kararı verdi. Bunlar olduktan sonra davanın avukatları olarak biz de bu savcı hakkında HSKY’ye şikâyette bulunduk.
“Müfettişler de ‘ihmal var’ dedi”
“Yapılan müfettiş incelemelerinin ardından savcının ‘görevini ihmal ettiği ve kötüye kullandığı’ yönünde rapor hazırladılar. Daha sonra Yargıtay 5. Ceza Daire’sinde bu savcı yargılandı ve “görevini ihmal ve kullanmaktan” 1 yıl hapis cezası aldı. Mahkeme erteleme vermedi. Karar temyiz edildi.
Savcı yeniden yargılanacak
“Temyiz incelemesini yapan Yargıtay Genel Kurulu, 4 yılın sonunda verdiği kararda bir suç oluşmadığını ve savcının görevini kötüye kullanmadığını belirtti.
En önemli gerekçesi de ‘savcının dönem iş yükü çok fazlaydı bu nedenle soruşturmayı uzattı’ dedi. Dava, 13 Ekim’de Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nde tekrar görülecek. Biz davanın avukatları olarak takip edeceğiz." (RT)