Bayrampaşa Cezaevi davasının görüldüğü Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava dosyasına sunulan belgeyle, “Hayata Dönüş Operasyonu”nun planıyla ilgili hazırlanan rapor ortaya çıktı.
Jandarma Genel Komutanlığı’nın mahkemeye gönderdiği rapor, Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Daire Başkanı Albay Ali Aydın ile Ceza ve Tevkifevleri Şube Müdürü Binbaşı Cemal Vural imzalı.
Mahkemeye sunulan raporun hazırlanış tarihi: 25-30 Eylül 2000.
Yani, ölüm oruçlarına başlanan tarih olan 20 Ekim 2000’den yaklaşık bir ay önce cezaevlerinde inceleme yapılarak harekat hazırlığıyla ilgili bir rapor hazırlandı. Avukat Oya Aslan, heyet raporuyla ilgili bianet'e yaptığı açıklamada, "Heyet görüşmelerinin 'göstermelik' olduğunu bir kez daha ve somut olarak anlamış olduk" dedi.
Albay Aydın ile Binbaşı Vural, 25-30 Eylül 2000’de Kocaeli, Gebze, Ümraniye, Paşakapısı, Bayrampaşa, Kartal, Metris, Tekirdağ, Çanakkale ve Bursa’daki cezaevlerinde yaptıkları incelemeleri rapor haline getirdi.
Raporda “yapılması kesinlemiş olan” operasyonun, daha önce mahkemeye sunulan “Tufan planı” gibi harekat planlarıyla ilgili tavsiyeler yer alıyor.
Raporda medya ve yargı ile ilgili “yapılması gerekenler” bölümü de var. İnceleme raporunda yer alan, operasyonla ilgili “tavsiye” niteliğindeki bazı ifadeler şöyle:
Medya ve STK’lar
“Sivil toplum örgütleri ve medya nezdinde girişimlerde bulunularak kamuoyu yaratılması için psikolojik harekat faaliyetlerine ağırlık verilmelidir.”
Kansız olmayacak
“Jandarma personeli müdahalenin kansız neticelenmeyeceği inancında ve görev tamamlandığında yargılanacağı endişesi taşımaktadır.”
“Jandarma sanık olmamalı”
“Cezaevlerinde meydana gelen isyanlara müdahalede jandarmanın görev ve yetkileri yeniden düzenlenerek isyancı tutuklu ve hükümlülerin mağdur, devlet otoritesini tesis etmekten başka amacı olmayan jandarmanın ise sanık durumuna düşürülmemesi sağlanmalıdır.”
Birlik yetmez, tabur gelmeli
“Müdahale birliklerinin kadro donatımı ve özel malzemeye ihtiyaçları vardır, tamamlanmalıdır.”
“Tatbikatta komando birliğinin yetmediği, cezaevine komando taburunun müdahalesi esas alınarak müdahale planının yeniden yapılması gerektiği görülmüş ve müdahale planının buna göre yapılması meri verilmiştir.”
Mahpuslar üçe ayrıldı
“Terör ve organize suç cezalarından hapiste olanlar üç kategoriye ayrılmalı: Direniş beklenmeyenler, direnişi zayıf beklenenler (kansız ve sorunsuz müdahale edileceği değerlendirilenler) ve direnişi mutlak ve şiddetli beklenenler.”
“Birinci gruptakiler aynı anda tahliye edilmeli.”
“İkinci ve üçüncü gruptakiler ise elektriği, suyu, yiyeceği kesilip kendiliğinden kuşatılıp çıkmaları beklenmelidir.”
“Her şeye rağmen müdahale gerekenlere ise önce gaz atılıp tahliyeye mecbur edilmeli. Buna rağmen çıkmayanlar, özel müdahale birlikleriyle zor kullanarak çıkarılmalılar.”
“Af çıkarılmalı”
“Adli suçlular yardım ve yataklık ve yataklık düzeyindeki terör suçluları için af çıkartılarak hedef kitle küçültülmelidir.”
Raporun amacı da şöyle ifade ediliyor: “Protokol uygulamalarının F tipi cezaevlerine geçiş sürecinde cezaevlerinin yerinde görülmesi, olası bir direnişte müdahale birliklerinin harekat tarzını etüt etmek, cezaevi müdahale planlarının uygulanabilirliğini denetlemek.”
Bayrampaşa Cezaevi davasının bir sonraki duruşması 9 Aralık 2014'te. (AS)