Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, 19 Aralık operasyonları sırasında Bayrampaşa Cezaevi'nde 12 kişinin ölümüne ilişkin soruşturmaya izin vermeyen valiliğin kararını üçüncü kez bozdu.
Kararı yöntem ve yasaya uygun bulmayan mahkeme heyeti, dosyanın, genel hükümlere göre soruşturma yapılmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar verdi.
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, İstanbul Valiliği'nin, 19 Aralık 2000'de Bayrampaşa Kapalı Cezaevi'nde gerçekleştirilen operasyona katılan jandarma personeli hakkında öne inceleme yaparak, soruşturma izni vermediğini, Eyüp Cumhuriyet Savcılığı'nın da valiliğin kararına itiraz ettiğini belirtti.
Yasalardaki yetkilerin kullanıldığı açıklanmıştı
Mahkeme heyetinin, savcılığın itirazını inceledikten sonra verdiği karar, tutuklu ve hükümlülerin, operasyona katılan jandarma personeli hakkında, "yaralama, darp, kötü muamelede" bulundukları şikayetini anımsattı.
Bunun üzerine başlatılan ön inceleme sırasında ifadesi alınan kamu görevlilerinin, tutuklu ve hükümlülerin cezaevini tahliye etmemekte ısrar ettikleri, gardiyanlar ve kendi arkadaşlarını kalkan olarak kullandıkları ve isyan başlattıklarını söylediğini kaydetti, operasyonda aşırı ve orantısız güç kullanılmadığını, tahriklere kapılmadan, verilen emirler dışına çıkılmadan, yasalardaki yetkinin kullanıldığının ifade edildiğini vurguladı.
Valiliğin, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerin Yargılanması Hakkındaki Yasa'nın 6. maddesi gereğince soruşturma izni verilmemesi yolunda kararına, müştekiler ve Eyüp Cumhuriyet Savcılığı'nın yaptığı itirazı kabul eden mahkeme heyeti, yöntem ve yasaya uygun bulunmayan soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararın bozulmasına hükmetti.
Mahkeme heyeti, dosyayı, genel hükümlere göre soruşturma yapılmak üzere, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi için İstanbul Valiliği'ne iade etti.
Teşhise gaz maskesi engeli
İl Jandarma Komutanlığı'nın yaptığı ön inceleme raporu ise, "Hayata Dönüş" operasyonu sırasında Elazığ Jandarma Komando Tabur Komutanlığı ile Ankara Jandarma Komanda Özel Asayiş Komutanlığı'nda görevli jandarma personelinden suç fiili yapan kimsenin belirlenemediğini kaydetti.
Fiili imkansızlık nedeniyle ölümlerin olduğu C bloka giren personelin ifadelerinin tespit edilemediğini, soruşturma izni verilmemesi gerektiği kanaatine ulaşıldığını da ifade eden raporda, C bloka giren iki astsubay ve bir uzman jandarma çavuşunun çeşitli yazışmalara karşın yeni birlik ve ikametgah adreslerinin tespit edilemediğini açıkladı.
Rapor, onlarla birlikte C bloka giren erbaş ve erlerin, kimliklerinin herhangi bir yazılı belgede yer almadığı ve tanıklar tarafından da gaz maskesi gibi teçhizat nedeniyle teşhis edilemediği ifadelerine başvurulamadığını belirtti.(AÖ/TK)