“Hayata Dönüş Operasyonu” sırasında Ümraniye Cezaevindeki ölümlerle ilgili açılan ve 267 askerin yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında, avukat Güçlü Sevimli mahkeme heyetinin çekilmesi, eğer bu gerçekleşmeyecekse reddi hakim talebinde bulundu.
Avukat Sevimli, İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı Melih Osmançavuşoğlu ile üyeleri Gülten Çetinkaya ve Hilal Körüklü Başer’le ilgili verdiği dilekçede, “mahkemenin tarafsızlığını şüpheye düşürecek sebeplerin varolduğunu” ifade etti.
Dilekçede, sanıkların sorgularının 13 yıldır bitirilmediği, 9 yıldır duruşmalara da getirilmedikleri ifade edildi.
Heyet, “Bora ve “Atmaca”yı dikkate almadı
Şikayet gerekçeleri arasında, dava dosyasına sekiz yıl önce giren “Bora” ve “Atmaca” adlı operasyon planlarıyla ilgili hiçbir işlem yapılmaması da var:
“Yargılama dosyasına 8 yıl önce operasyon plan ve emri geldi. Bu planlar davanın en önemli delili ve belgesi. Bu belgelerde operasyonun nasıl icra edildiği, hangi birliklerin neyle görevli oldukları ve en önemlisi de operasyonun komutanlarının kimler olduğu açıkça yazıyor.
“Ancak müdahil vekilleri olarak her celse ısrarla talep etmemize rağmen mahkeme bu belge ile ilgili halen tek bir işlem yapmadı.
“Özellikle bu operasyon planı hakkında hiçbir işlem yapılmaması mahkeme heyetinin tarafsızlığını şüpheye düşüren en önemli husus. Zira olayın nasıl, ne şekilde ve kimler tarafından yapıldığını ortaya koyan bir belge hakkında işlem yapılmamış ve bununla ilgili hiçbir ara karar oluşturulmamış olmasının başka izahı bulunmuyor.”
“İnsanlığımdan utandım” diyen gardiyan dinlenmedi
Operasyona katılanlarla ilgili bile henüz kimlik tespiti yapılmadığının ifade edildiği dilekçede, yargılama süresince mahkemenin değerlendirmeden direkt olarak reddettiği taleplerden biri de tanıkların dinlenmemesi.
Olay günü cezaevinde görevli olan ve basına konuyla ilgili açıklamalar da yapan infaz koruma memuru Yıldız Ercan’ın da tanık olarak dinlenmesi talebi kabul edilmedi.
TIKLAYIN - "İnsanlığımdan Utandım" Diyen Gardiyanın Mektubu
Ercan, bianet’te de yayınlanan mektubunda, “Özellikle siyasi tutuklu ve hükümlüler üzerinde oynanan oyunlara, işkence ve katliamlara tanık oldum. Bunları ifade edememekten dolayı insanlığımdan utandım” diyordu.
Mahkeme bilirkişi incelemesini de reddetti
Ayrıca, olay görüntülerinin bir uzmanca incelenmesi talebini de mahkeme reddetti:
“Olay günü çekilen görüntülerin yer aldığı DVD, incelenmesi için bilirkişiye gönderilmedi. Görüntüler, operasyon sırsında güvenlik güçlerince çekilen operasyon görüntüleriydi. Hatta savcılık da uzman incelemesi yapılması yönünde görüş belirtmişti.”
SEGBİS bile kabul edilmedi
Müdahil avukatların, sanık sorgularının, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla yapılması talebi de reddedilmişti:
“Yargılama ilk dört celseden sonra sanıklar olmaksızın sürdü. Mahkeme sanık sorgularını talimatla alıyor. Sanıkların SEGBİS ile dinlenmesi talebi de reddedildi.”
“Ümraniye Cezaevinde keşif yapılması talebi de mahkemece kabul edilmedi.”
Sanıkların ifadesi 13 yıldır alınmadı
Ayrıca dilekçede, sanıkların sorgularının 13 yıldır bitirilmediği, yargılamanın da 9 yıldır sanıksız devam ettiği ifade edildi.
Sanık sorgularının talimatla bulundukları kentten alındığını belirten Avukat Sevimli, böylelikle, müdahil avukatların sanıklara soru sorma hakkının ortadan kaldırıldığına dikkat çekti:
“13 yıldır süren yargılamada mahkeme heyeti, maddi gerçeğin araştırılması noktasında hiçbir somut işlem yapmadı.”
“HSYK’ya da şikayet etmiştiniz, bir şey olmadı”
Mahkeme heyeti daha önce de avukatlarca, dönemin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) şikayet edilmişti.
TIKLAYIN - "Horlayan Hakim" HSYK'ya Havale
Üye hakim Mehmet Ali Önen'in duruşma sırasında avukatlar konuşurken “uykuya daldığı ve horladığı” gerekçesiyle yapılan şikayette ayrıca, sanıkların mahkemeye getirilmemesi, harekat planlarının işleme konmaması, avukatların tüm taleplerinin reddedilmesi gibi sebepler de vardı.
Şikayetle ilgili soruşturma açıldı ancak soruşturma sonuca ulaşmadı.
HSYK’ya şikayetten bugünkü ara kararında bahseden İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi, “daha önce de mahkemenin HSYK’ya şikayet edildiğini, ancak yıllar içinde zaten heyetin değiştiğini” ifade etti ve çekilme talebini reddetti.
Reddi hakim talebini, Anadolu 7. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirecek. Sonraki duruşma 15 Mart 2018'de.
TIKLAYIN - “Hayata Dönüş”te Gerekçeli Karar: Jandarma Kurt’u Askerler Vurup Öldürdü
19 Aralık 2000’de Bora ve Atmaca planlarının uygulandığı Ümraniye Cezaevi’ndeki 399 mahpusun yargılandığı davada ise 22 Ocak 2016’da karar verilmiş, tüm sanıklar, biri asker beş kişinin ölümüyle ilgili suçlamadan beraat etmişti. (AS)