Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'nda 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Hayata Dönüş Operasyonu Ümraniye Cezaevi davasının bugünkü 81. duruşmasında, jandarma ve polis avukatlara ve ailelere müdahale etti. Tutuklu yakınları duruşma salonunda hem darp edildi hem biber gazına maruz kaldı.
Avukat Evrim Deniz Karatana, bianet’e yaptığı açıklamada, duruşma salonuna girerken ailelerle polis arasında tartışma çıktığını anlattı:
“Polis ailelere saldırmak isteyince avukatlar olarak araya girdik. Salona girdiğimizde yine tartışma çıktı, salonun kapılarını üzerimize kapattılar, jandarma salonda bulunan sanıklara, ailelerine ve avukatlara biber gazı sıktı. Sanıklar darp edildi.”
Karatana, duruşma salonunda 15 dakika kadar kapalı kaldıklarını, ardından kapıların açılıp zorla dışarı çıkarıldıklarını söyledi. Sanıklar da nezarethaneye geri götürüldü.
Duruşma yapılamadı
Mahkeme heyeti avukatları tekrar salona aldı ancak avukatlar sanıklar olmadan duruşmaya devam etmeyi kabul etmediler. Bu nedenle duruşma yapılamadı, bir sonraki duruşma 30 Ekim’de.
19-22 Aralık 2000 tarihlerinde aralarında Ümraniye Cezaevi’nin de olduğu 20 hapishanede 20 bin askerin katılımıyla yapılan ve 28'i tutuklu olmak üzere 30 kişinin ölümüne neden olan "Hayata Dönüş Operasyonları" ile ilgili açılan bu davada 399 tutuklu ve hükümlü “isyan” suçlamasıyla yargılanıyor.
10 yıldır süren davada halen karar çıkmadı. Bugünkü duruşmaya, 22’si başka suçlardan tutuklu ve hükümlü 24 sanık ile aileleri katıldı.
Heyet de savcı da davalık
Operasyonla ilgili ayrıca 267 askeri personel yargılandığı diğer davada, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) mahkeme heyetine soruşturma açmıştı.
Davanın müdahil avukatı olan ve dört aydır kendisi de tutuklu bulunan Güçlü Sevimli, verdiği şikayet dilekçesinde, heyetin "tarafsız ve bağımsız olmadıklarını" söyleyerek şikayette bulunmuştu:
“Sanıklarının hiçbirinin ifadesi mahkemede alınmadı. Özellikle mahkeme başkanı Melih Osman Çavuşoğlu yargılama süresince çok açık biçimde sanık askerlerden yana taraf oldu.”
Müdahil avukatlar, sanıkların dört yıldır mahkemeye getirilmediğini, sanıklara soru sorma hakkı elde edemediklerini, üç yıl önce ortaya çıkan "Bora" ve "Atmaca" isimli harekat planlarının işleme konmadığını ve şimdiye kadarki tüm taleplerinin reddedildiğini ifade etmişti.
Hayata Dönüş Operasyonu'nda, Bayrampaşa Cezaevi'nde uygulanan Tufan planına olaydan 10 yıl sonra dava açan Savcı Ali İhsan Demirel hakkında da görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla HSYK'nın izniyle dava açıldı. (AS)