Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi çeşitli sosyal sorunlara odaklanan bir sergi açıyor. "Belgeler 11" adı altında gerçekleşecek sergide, Galata Fotoğrafhanesi'nin Belgesel Fotoğraf Programı katılımcılarının çalışmaları yer alacak.
7-28 Ocak arasında Galata Fotoğrafhanesi'ndeki Fotoğraf Vakfı Galerisi'nde görülebilecek sergideki çalışmalar belgesel fotoğrafın farklı üslup ve uygulamalarından oluşuyor.
Toplumsal sorunların yansımaları
Belgeler 11 sergisindeki fotoğrafçılar kameralarını çeşitli sosyal sorunlara çeviriyor:
Umut Çocukları Derneği'nin gönüllülerinden fotoğrafçı Ayşenur Moral'ın "Çizgi" adlı çalışması, sokakta yaşayan çocuk ve gençlerin diledikleri zaman sığınabildikleri dernek misafirhanesinde süregiden hayatlarından kesitler sunuyor.
Deniz Pekkıyıcı'nın "Mınnıne"si Antakya'da görünmez kılınmış ya da bunu tercih etmiş Nusayriler'e içeriden bir bakış özelliği taşıyor.
Füsun Karaman'ın fotoğrafları kentsel dönüşümün mağdurlarından Ayvansaray'daki Türk Mahallesi'nde yaşayanların yerlerinden edilme hikâyesini taşıyor sergiye. "Sürgün" isimli çalışmanın çerçevesini turizm için dönüştürülen semtin sakinlerinin son bir yıl içinde göçe zorlanması, mahalle dokusunun yok edilmesi oluşturuyor.
"Bedrettin" de Gülnaz Bingöl'ün kentsel dönüşümü merkeze aldığı bir çalışma. Şişhane ile Kasımpaşa arasında yer alan Beddrettin Mahallesi'nde yaşayanların "dönüşüm" tehdidi altında sürdürdükleri hayatlarının ve başlatılan örgütlenmenin belgelerini oluşturuyor.
Hülya Özkaya'nın "Dalgaları Aşmak" çalışması Türkiye'nin açlık grevleri ve ölüm oruçlarıyla tanıştığı Wernicke Korsakoff Sendromu mağdurlarına, anılarının bir kısmını yitiren 10 insanın hayata tutunma çabasına dikkat çekiyor.
Kaan Sofuoğlu ise fotoğraflarında kendisi ve arkadaşları üzerinden ergenlik çağının sonlarına gelen gençlerin duygu ve durumlarına yoğunlaşıyor: "İlk Gençliğim."
Multimedya çalışmaları
Sergide multimedya çalışmaları da yer alıyor. Meryem Torun'un "Annelik Masalı", fotoğrafçı ve annesi arasında kurgulanmış bir hikâye üzerinden annelik durumunu ele alıyor.
Bir diğer multimedya çalışması da Özge Özgüner'in bir başkaldırı çağrısı olarak da okunabilecek "Rıza Yok!"u. Özgüner, kadın mücadelesinin hak arayışını; kadınlık deneyimi yaşamış ya da yaşayan bireylere yönelik şiddeti, özellikle taciz ve tecavüzün psikolojik yansımalarını, hukuk sistemindeki tartışmalı uygulamalara bakıyor.
Farklı sosyal gruplardan gelen insanların ortak bir amaçta buluşarak yaptıkları üretime tanıklık etmemizi sağlayan Seval Altan'ın fotoğrafları ise Klasik Türk Müziği korosu "Meşk Grubu"nu yansıtıyor.
Belgeler 11 sergisi 28 Ocak 2012'ye kadar pazar hariç, hafta içi 12.00-19.30, cumartesi 12.00-17.00 saatleri arasında görülebilecek.
Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi / Fotoğraf Vakfı Galerisi: Serdar-ı Ekrem Caddesi, Ali Hoca Sokak, No: 15/A Galata, Beyoğlu-İstanbul Tel: 212 - 243 71 87 (YY)