"Hangi model benimsenirse benimsensin, sağlık hizmetinin ulaşılabilir, eşit, adil bir şekilde ülkenin en ücra köşesinde yaşayan vatandaşa ulaştırılması gerekiyor."
Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği (HAYAD), Hasta Hakları Günü dolayısıyla internet sitelerinde yayımladıkları açıklamada, “Hasta Hakları Günü” vesilesiyle sağlık üzerinden uygulanan yanlış politikalara vurgu yapmak gereği duyduklarını ifade etti.
"Geçmişte hasta hakları ihlalleri yaşanırken, bugün yavaş yavaş hayata geçirilen 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' hasta haklarının önündeki en önemli engellerden birini oluşturuyor. Sağlık hizmetleri hızla özelleştirilip, hastaneler işletmeye dönüştürülüyor. Sağlık, hak olmaktan çıkartılarak 'ticari bir ürün'e, hastalarsa “müşteri” haline dönüştürülüyor."
"Paramız kadar mı sağlığımız olacak?"
Bu bağlamda "hekim seçme hakkı"nın da rekabeti artırmayı hedeflediğini kaydeden HAYAD, "hasta hakları"nın "tüketici hakları"na indirgendiğini belirtti.
"Hastaya 'müşteri' demek, hekimi 'tüccar', hastaneleri de 'ticarethane' yapmaz mı? Bu ticari ilişkinin içerisinde hasta haklarından bahsedebilir miyiz? Bu zihniyetin sonucu olarak halkımız, hastayı para kazanma aracı olarak gören hastane ve hekimlerle karşı karşıya bırakılıyor. Kısacası artık paramız kadar sağlığımız olacak."
Yayınladığı metinde HAYAD şu tespitlerde bulunuyor:
- Halkın yüzde 37’sinin sağlık sigortası bulunmuyor.
- Sağlık hizmetlerinde 1. basamak olarak adlandırılan, "Hasta olmadan önlem alınması" olan koruyucu hekimlik tasfiye ediliyor.
- Türkiye, tüm Avrupa Birliği (AB) ve diğer aday ülkeler arasında bebek ölüm oranının en yüksek olduğu ülke.
- Sağlık harcamalarını azaltmak için, ilaçta ve sağlık hizmetlerinde kısıtlama yapılmamalı, koruyucu sağlık hizmetine önem verilmeli, hastalıkların engellenmesi ile sağlık harcamalarındaki artışın önüne geçilmeli.
- Herkesin her hastaneden hizmet alabilmesi, sağlık ocaklarının hizmet karşılığında ücret almaması, gibi olumlu gelişmeler yeterli değil. Aile hekimliğinin yaygınlaşması sevk zincirini beraberinde getireceğinden herkes istediği hastaneye gidemeyecek, hekim seçme hakkından yararlanamayacak.
- Sağlığa, genel bütçeden yeterli kaynak ayrılmıyor. (GG)