*Fotoğraf galerisi için tıklayın
Zeynep'in atölye sırasında seçtiği fotoröportaj konusu köyde yaşayan kadınların hayatında pek de sık rastlanmayan coşkulu bir çalışmayı konu alıyor: Havuz.
Kadınların köylerde yaptığı başlıca işler herkes tarafından bilinir, ancak Zeynep'in hikayesinde yer alan kadınlar Uluyol (Tîloran) köyünde günlük işlerin dışında zaman zaman derenin temizliği ile de uğraşıyorlar.
Dere suyu köyde yaşayan insanlar ve özellikle derede sulanan hayvanlar için önemli. Bu nedenle Uluyol (Tîloran) köyünün kadınları yılın belli zamalarında toplanır, dere boyunca yürüyerek tıkanan bölümleri açar, temizlik yaparlar.
Zeynep kadınların bu etkinliğine katıldı ve fotoğraf makinesiyle çalışmanın tamamını izledi.
Çektiği fotoğraflardan yapılan seçki dere boyunca yürüyen kadınların etkinliğindeki çeşitli aşamaları gösteriyor. Bir ara duraklayan kadınlar yanlarında getirdikleri çuvallara toprak doldurmaya başlıyorlar. Hikaye bir sürprizle tamamlanıyor.
Kadınlar dere yatağının uygun kesimine küçük bir set kurarak havuz oluşturuyorlar. Böylece hak etikleri eğlenceli saatler başlıyor. Hikaye kadınların bohçalarıyla birlikte köye doğru yürüyüşlerini gösteren kareyle tamamlanıyor. (Zeynep 18 yaşında)
Hewz
Mijara Zeynepê ya wêneçavpêketinê, ku wê di henga atolyeyê de hilbijart, xebateke bi coş û peroş ji xwe re dike mijar, a ku mirov di jiyana jinên ku li gundan dijîn de zehf caran lê rast nayê: Hewz.
Karên sereke yên ku jin di gundan de pê radibin, ji aliyê her kesî ve têne zanîn, lêbelê jinên ku di çîroka Zeynepê de cî girtine, ji gundê Tîloranê ne û ew xeyn ji kar û barên rojane carinan karê paqijkirina çêm jî dikin. Ava çêm bo mirovên ku li gundan dijîn û nemaze bo ajalên ku di çêm de têne avdan girîng e. Ji ber vê yekê, jinên gundê Tîloranê di demên diyar ên salê de li hev dicivin, li ber û berê çêm dimeşin, beşên xitimî vedikin û paqijiyê dikin.
Zeynep beşdarî vê kar û xebata jinan bû û bi makîneya xwe ya wênekêşiyê ve çav dêra temamê xebatê.
Guldesteya ji wêneyên ku wê kişandin çêkirî, qonaxên curecure yên vê kar û xebata jinên ku li ber û berê çêm dimeşin nîşan dide. Jinên ku bo gavekê disedinin, dest pê dikin xweliyê tijî telîsên ku bi xwe re anîne dikin. Çîrok bi surprîzekê diqede.
Jin li beşeke guncaw a besterobara çêm bendekê ava dikin, pê hewzekî çêdikin. Bi vî awayî, saetên wan ên kêf û henekan ên ku wan heq kirine dest pê dikin. Çîrok bi kêliya ku nîşan dide jin tevî buxçikên xwe ber bi gund ve dimeşin kuta dibe. (Zeynepê 18 salî)
* Anadolu Kültür'ün 2002'den beri kültür ve sanatın sivil alanların oluşmasına destek sağlayacağına ve çatışmalı ortamlarda barışa katkı sunacağına inanarak Anadolu'da çalışmalar yürütüyor. Açık Toplum Vakfı ve Chrest Foundation'ın da destek verdiği "Fotoğrafla Hatırlamak: Çocuk ve Gençlerle Fotoğraf Atölyeleri" projesi onlardan biri.
59 genç fotoğrafçı üç ay süren atölyeleri boyunca kendi yaşadıkları yerleri ve kendi hikayelerini fotoğraf aracılığıyla anlattı. Şırnak, Batman, Van, Mardin ve Yüksekova'dan 2011 yılına dair birer belge olan bu çalışmalar, Türkçe ve Kürtçe olarak hazırlanan kitap Anadolu Kültür tarafından yayınlandı. Bu başarılı projede üretilen fotohikayeleri, bianet'ten dizi olarak bu linkten izleyebilirsiniz.