Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Meclis’e “başörtüsü”ne yönelik yasa değişikliği önermesinin ardından başlayan tartışmalara ilişkin bir açıklamada da Havle Kadın Derneği’nden geldi.
"5 adımda özetleyelim”
Kadınların ve bilhassa Müslüman kadınların hayatlarının her alanında karşılaştıkları zorluk ve engellerle mücadele etmek amacı ile “Türkiye’nin ilk Müslüman feminist Kadın Derneği” olarak 2018 yılında İstanbul’da kurulan derneğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi:
1-Öznesi olmayan herkes "başörtüsü sorununu" konuştuğuna göre şimdi sıra bizde. Tarihi son 20 yıldan ibaret sananlar için meseleyi 5 adımda özetleyelim!
2-Başörtüsü, (biz de sıkıldık ama) bir meseledir.
3-Başörtüsüz Müslüman kadınlar da vardır ve onlar da diğerleri kadar Müslümandır. Başörtüsü, inanç ve ahlaklılık ekseninde değil hak ve özgürlükler ekseninde konuşulmalıdır.
4-Başörtülü kadınlar hala başörtülü olmalarından kaynaklı taciz ve kurumsal ayrımcılıkla karşı karşıya kalabilmektedir. Başörtülü olmak, (biz unutsak da) henüz kamusal hayatta karşılaştığımız kişilere unutturabildiğimiz bir şey değildir. Başörtüsü meselesi bir kadın meselesidir, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin farklı yüzleri arasında hiyerarşi kurulamaz.
5. (Bunu söylemek zorunda kalmaktan artık utansak da) başörtüsü yasakları da, zorunlu başörtüsü politikası da bizim mücadelemizin konularıdır. Peki, biz ne istiyoruz?
Toplumun her kesimi için eşitlik, tüm kadınlar için daha fazla seçenek istiyoruz. Bu çatı altında her hikâye görünür olsun istiyoruz çünkü yeni başlamamış ve “henüz sona ermemiş tarihlerin üstesinden gelmeye niyetimiz yok!”
İçerikle ilgili daha fazla bilgi için bkz. ⏬
— Havle Kadın Derneği (@HavleKadin) October 11, 2022
"28 Şubat, Helalleşmek ve Unutmak Üzerine: Henüz Sona Ermemiş Tarihlerin Üstesinden Gelmeye İstekli Değiliz"https://t.co/rRMpYIktOE
Ne olmuştu?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açıklamalarından sonra CHP'nin başörtüsü serbestliği ile ilgili Meclis’e bir kanun teklifi verdi.
Kılıçdaroğlu’nun teklifine siyasilerden tepkiler ve destekler geldi.
Yasa teklifinden detaylar
Yasa teklifi üç maddeden oluşuyor:
Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşlarına bağlı olarak bir mesleği icra eden kadınlar, yürüttükleri mesleğin icrası kapsamında giyilmesi gerekli cübbe, önlük, üniforma vb. dışında kıyafet giymek ya da giymemek gibi temel hak ve özgürlükleri ihlal edecek biçimde herhangi bir zorlamaya tabi tutulamaz.
Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
Erdoğan ve Bahçeli ne dedi?
MHP lideri Devlet Bahçeli bu haftaki grup toplantısında "Yeni bir teklif getirilmesi istismardır" dedi.
bbcTürkçe'de yer alan habere göre, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başörtüsü serbestisine “yasal güvence” çıkışı yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu’na “anayasal güvence” hamlesiyle yanıt verirken, “aile kurumunun güçlendirilmesi”ni de içerecek şekilde bir anayasa değişikliği istedi. Düzenlemeyle ilgili kulislerde "Macaristan modeli" örnek gösteriliyor.
Erdoğan konuşması sırasında, “Hatta bununla kalmayalım, kadının ve erkeğin birlikteliğinden oluşan aile kurumumuzu da güçlendirerek geleceğimize güvenle bakmamızı sağlayacak ilave değişiklikler de yapalım” diyerek “aile kurumu” tarifi yaptı.
Cumhurbaşkanı'nın sözleri Macaristan’da LGBTİ+ bireyleri hedef alan düzenlemeleri akıllara getirdi.
Muhalefet ne dedi?
HDP Grup Başkanvekili: "CHP’nin yaklaşımını olumlu karşılıyoruz"
Artı Gerçek gazetesine konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, CHP'nin hazırladığı başörtüsü teklifinin karşısında olmayacaklarını söyleyerek destek vereceklerine işaret etti.
“Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü yaklaşımını da partimizin çalışmalarının bir yansıması olduğunu düşünüyoruz” diyen Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kadının hiçbir kıyafeti tartışma konusu olmamalıdır. Başörtüsü de kesinlikle yasak kapsamından çıkarılmalıdır; bugüne kadar bu konunun tartışılıyor olması da vahamet tablosunu ortaya koyuyor.
"Biz HDP olarak kadın giyiminin, kadın bedeni üzerinde sebep olduğu egemenlik biçimlerinin tamamına karşıyız.
Ve toplumun bir kısmını oluşturan başörtülü kadınlar özgür değilse, diğer kadınların da özgür olduğunu kimse iddia edemez. Bu, ancak her kademedeki kadınların özgürleşmesiyle gerçek anlamını bulabilir. Aksi halde kadın - erkek eşitliğinden söz etmemiz mümkün değildir."
“Beyaz tülbent Kürt toplumu için barışı çağıran bir çığlıktır. Buna benzer meselelerde bizim yaklaşımımız aynıdır, farklılık arz etmiyor." dedi:
"Başörtüsü takmak isteyen kadınlar kesinlikle hiçbir engelleme ile karşı karşıya kalmamalıdır. Bizim zaten yaklaşımımız her zaman böyleydi. Kadınların kendi bedeni, kendi kıyafetleri, kendi kararları üzerindeki toplumsal, siyasal baskının kalkmasını savunan bir yerdeyiz. Bu nedenle CHP’nin yaklaşımını olumlu karşılıyoruz.”
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da destekledi.
Davutoğlu Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Sn. Kılıçdaroğlu’nun bütün alanlarda başörtü özgürlüğünü yasal teminat altına alma çağrısını toplumsal barış açısından çok değerli buluyorum. Bütün siyasi partileri ve milletvekillerini bu yasa teklifine destek vermeye çağırıyorum" dedi.
(EMK)