Suriyeli mülteci Fadi Mansour bir yıl İstanbul’daki Atatürk Havalimanında “sorunlu yolcular odası” denilen küçük alanda koltukların üstünde bekletildi, sonra da önce Kumkapı sonra Adana geri gönderme merkezlerine götürüldü.
Sınırdışı kararına karşı açtıkları davanın sonucunu beklerken, Avusturalya hükümeti, ailesi aracılığıyla yaptığı başvuruyu kabul etti.
9 Haziran’da Avusturalya, Melbourne’deki ailesinin yanına gitti.
Avukatı Aysu Kapaklıkaya bianet’e yaptığı açıklamada, “Şimdi gayet iyi, çok mutlu, biz de mutluyuz” dedi.
This is @Fadimans0ur. 15 mths of arbitrary detention at airport & Adana, finally reunited w/ his family in Australia pic.twitter.com/dRpm1xkahQ
— Milena Buyum (@MilenaBuyum) 11 Haziran 2016
Havalimanından geri gönderme merkezine
Fadi Mansour’un bir yıldır tutulduğu Atatürk Havalimanındaki “Sorunlu Yolcular Odası”ndan çıkmasına Mart 2016’da karar verildi.
Ancak kararda, sınırdışı edilmesi ve sınırdışı işlemleri bitene dek Adana Geri Gönderme Merkezine götürülmesi de vardı.
Avukatı Kapaklıkaya, Mansour’un İstanbul’dan gönderilmemesi için İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğüne başvuru yaptı. Bu başvuruya yanıt gelmeden Mansour Kumkapı Geri Gönderme Merkezine götürüldü.
Mansour’un Türkiye’de kalabilmesi ve geri gönderilmemesi için ayrıca Ankara Birinci İdare Mahkemesi’ne başvuru yapılmıştı.
Sınırdışı kararına karşı dava sürüyordu
Mansour için sınırdışı kararı çıkarıldığını, bu kararın iptali için idare mahkemesine başvurduklarını söyleyen avukat Kapaklıkaya, mahkeme sürecinin uzun sürdüğünü, bu sırada Avusturalya’dan yanıt geldiğini söyledi.
Mansour da bu süreçte birkaç gün kaldığı Kumkapı’dan Adana’ya götürüldü, üç ay da burada kaldı.
Kapaklıkaya, orada yaşayan ailesinin başvurusuna Avusturalya makamlarından olumlu yanıt gelmesi üzerine, Mansour’un Türkiye’deki hukuki taleplerinden vazgeçerek hemen Avusturalya’ya gittiğini belirtti.
Aysu Kapaklıkaya, “Şimdi çok mutlu, bütün yakınları, akrabaları Avusturalya’da ve orada yasal yollarla bulunuyor. Biz de çok mutluyuz, iyi olduğunu biliyoruz” dedi.
Mansour, bir yıldır her öğlen yediği hamburgerin fotoğrafını Twitter’dan paylaşmıştı.
Ne olmuştu?
Fadi Mansour önce Ağustos 2012'de askerlik yapmamak için Suriye'den ayrıldı ve Lübnan'a gitti.
Lübnan'da yerel bir grup tarafından fidye için kaçırılıp rehin alındı. Kurtulunca, 2014'te Lübnan'dan Türkiye'ye geldi.
Türkiye'de bir ay kaldıktan sonra Malezya'ya gitti. Malezya'ya girişi de “sahte kimlik bilgileri kullandığı” iddiasıyla reddedildi. Mart 2015'te Türkiye'ye geri gönderildi.
Atatürk Havalimanı'nda yaklaşık sekiz ay tutuldu. “Gözaltında” tutulan başka bir kişinin saldırısına uğrayıp yaralanmasının ardından Lübnan'a gönderilmeyi talep etti.
20 Kasım'da Lübnan'a hareket etti ancak ülkeye girişi reddedildi ve 21 Kasım'da tekrar İstanbul'a gönderildi. O tarihten beri havalimanında tutuluyordu. (AS)