Türkiye Sivil Havacılık Sendikası'nın (Hava-İş), Türk Hava Yolları Teknik AŞ'nin bakanlık müfettişlerince metal işkoluna sokulmasına yaptığı itirazla ilgili dava başladı.
Hava-İş genel sekreteri Mustafa Yağcı, 21 Nisan'da görülen duruşmada işveren, bakanlık ve işkolu değişikliğinden yararlanarak burada örgütlenmeye çalışan Hak-İş'e bağlı Çelik-İş sendikası yetkililerinin süreci uzatmaya çalıştıklarını söyledi.
Buna göre, işverenin bakanlığın tespitine karşı ayrı bir dava açtığı ortaya çıktı. Bu durumda, iki davanın birleştirilmesi için 8 Haziran'a ertelendi. Davanın uzaması, dolayısıyla da işkolu konusundaki belirsizlik yetkili sendikanın hangisi olduğunun da belirlenememesine ve çalışanların toplu iş sözleşmesi yapamamasına neden oluyor.
Yağcı, "İşveren böylece sendikaya olan inancı zayıflatmaya çalışıyor" dedi.
Hava-İş'e destek
Duruşmada metal işkolunda örgütlü diğer iki sendika, Türk-İş'e bağlı Türk Metal-Sen ve DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş yetkilileri verdikleri dilekçelerle Hava-İş'in itirazına katıldıklarını açıkladı.
Bakanlık avukatı, Hava-İş tarafından uzmanlara hazırlatılan bilimsel görüşü "münasebetsiz bir belge" diye niteleyerek dava dosyasından çıkarılmasını istedi.
Yağcı, muhtemelen bir sonraki duruşmada mahkemenin bilirkişi raporu isteyeceğini; işyerlerinde tekrar keşif yapılacağını söyledi.
Süreç
Uçakların bakım ve onarımıyla uğraşan THY Teknik AŞ, yapılan halka arzın ardından THY 2006'da kamu statüsünü kaybettikten sonra ayrı bir şirket haline geldi.
Müfettişler bu süreçte THY Teknik'in de hava işkoluna girdiğini belirledi. Hava-İş bunun üzerine 2007'de toplu iş sözleşmesi imzalama yetkisini aldı ve 2007'de ilk sözleşme imzalandı.
Sendika, 2009'da ikinci sözleşme için yetki almak üzere bakanlığa başvurdu. Bu sırada devreye giren Çelik-İş sendikası, işkolu itirazında bulundu. İtiraz üzerine yapılan incelemede müfettişler -önceki kararın aksine- iş yerlerinin büyük bir kısmının metal işkolunda olduğunu belirtti. Hava-İş de buna itiraz etti.
THY Teknik'te yaklaşık 2 bin 500 kişi çalışıyor.(EÜ)