Pınar Melis Yelsalı Parmaksız tarafından derlenen Neye Yarar Hatıralar? Bellek ve Siyaset Çalışmaları adlı kitap, Bellek Neyi Hatırlar, Mekansal Anlatılar ya da Anlatının Mekanı Olarak Bellek ve Ulusal ve Uluslararası Bellek Siyaseti adında üç bölümden oluşuyor.
Kitabın temeli, 2010-2011 ve 2011-2012 yıllarında, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde "Bellek ve Siyaset" başlıklı yüksek lisans ve doktora dersinde bir araya gelen araştırmacı ve akademisyenlerin hatırlama ve unutma üzerine sorular sorması ve sordukları soruların peşinden giderek gerçekleştirdikleri çalışmalara dayanıyor.
Son yıllarda tarih, psikoloji, sosyoloji, siyaset ve kültür çalışmalarının bellek çalışmalarına ilgisinin artması ile artık daha fazla araştırmacı, yazar, sivil toplum örgütü ve azınlık grup tarafından bellek çalışmalarına başvuruluyor.
Çağan Biçel tarafından yazılan Dijital Toplumda Deneyim ve Sosal Medya Belleği bölümü, "sosyal medyanın sunduğu gün geçtikçe artan ve özellikle de baskı altındaki rejimlerde zorunlu olarak başvurulan iletişimin haberleşme işlevi üzerinden yaptığı varsayılan katkının ötesine geçerek, deneyim kurucu niteliklerini tartışıyor olması bakımından önem kazanıyor."
Hiç şüphesiz bu bölüm, Türkiye ve sosyal medya üzerinden örgütlenip sokağa çıkmış halkların sosyal medya ile kurdukları ilişkiyi daha anlamlı hale getirecek.
Neye Yarar Hatıralar? Bellek ve Siyaset Çalışmaları, hatırlama ve unutmanın Türkiye'deki toplumu ve siyaseti kuran ve dönüştüren tezahürlerini ele alıyor. Bunu yaparken de toplumsal ve siyasal olana yaklaşım tarzları üzerinden yeniden ve bu kez hatırlamanın ve unutmanın imkanları çerçevesinde düşünmeyi öneriyor." (BÇ/AS)
* “Neye Yarar Hatıralar? Bellek ve Siyaset Çalışmaları”, Derleyen: Pınar Melis Yelsalı Parmaksız, Phoenix Yayınevi, Aralık 2012, 342 sayfa.