Haberin İngilizcesi için tıklayın
Hatay'da yerleşim alanlarının, hastanelerin, ibadet yerlerinin, zeytinliklerin ve sulak alanların moloz döküm alanı olarak kullanılmaması için 19 Nisan'da Hatay 2. İdare Mahkemesi'nde dava açıldı.
TTB, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ve Hatay Barosu'nun da aralarında olduğu emek, meslek ve çevre örgütleri tarafından verilen dava dilekçesinde, ayrıştırılmamış atıkların 85 bin toksik madde içerdiğine yönelik tespitten hareketle, moloz döküm işlemlerinin bölge halkının ve gelecek kuşakların yaşamlarını tehdit ettiği belirtildi.
Atıkların tarım alanlarına, zeytinliklere ve sulak alanlara depolanmasının korunması gereken biyoçeşitlilik, yeraltı su rezervleri, yerüstü su kaynakları ve nitelikli tarım toprakları için de ciddi tehlike yarattığı ifade edilen dava dilekçesinde, bu tehlikenin giderilmemesi halinde hem kaynaklar hem de halk sağlığı için geri dönüşsüz zararlar doğacağı vurgulandı.
Moloz kaldırma çalışmalarının yaşam alanları ile yaşam kaynaklarından uzakta ve mümkün olan en sağlıklı koşullarda yürütülmesi istenen dava dilekçesinde, bu yöndeki idari işlemlerin idare savunması alınmaksızın derhal durdurulması ve iptali talep edildi.
(VC)