THY'nin dün (10 Mayıs) saat 20.35'te kalkması planlanan TK7313 sefer sayılı Hatay-İstanbul uçuşu "hava muhalefeti" gerekçesiyle iptal edildi.
Bir önceki sefer olan ve saat 18.05'te kalkması planlanırken saat 20.31'de İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan kalkış yapan TK7312 sayılı yolcu uçağı, Adana-Mersin semalarında bir saat tur attıktan sonra 22.54'te Adana Havalimanı'na mecburi iniş yaptı.
Yaşananların yolcular ve yetkililer arasında gerilime yol açtığı, ara ara polislerin de duruma müdahale etmek zorunda kaldığı öğrenildi.
Uçuşun iptal edilmesinin ardından Hatay Havalimanı'nda saatlerdir bekleyen yolculara, otobüslerle Adana'ya götürülüp 11 Mayıs Perşembe günü, saat 07.30'daki sefere alınabilecekleri söylendi.
bianet'e konuşan ve ismini vermek istemeyen Hataylı bir yolcu, yaklaşık beş saat havalimanında beklediklerini belirterek, "Hayatlarımızı altüst eden deprem ve yaşadığımız imkânsızlıklar yetmiyormuş gibi sadece bir şişe su verilerek havalimanında saatlerce bekletildik. Yetkililerden tatmin edici tek bir açıklama alamadık. Yer hizmetlerinde çalışan bir görevli ise havalimanındaki 1,5 dönüm arazinin deprem sonrası kullanılamaz hale geldiği için uçuşların yapılamadığını söyledi" diyerek yaşananlara tepki gösterdi.
Uçuşları gerçek zamanlı olarak takip eden Flightradar24 verilerine göre, THY'nin alt markası olan Anadolu Jet'in TK7312 sayılı Hatay-İstanbul ve TK7313 sayılı İstanbul-Hatay uçuşları 6-10 Mayıs'ta yapılamadı.
Aksüt: Hatay'daki pistin ışıklandırma sistemi çalışmıyor
Havayolu Çalışanları Sendikası (Hava-Sen) Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda emekli kaptan pilot olan Engin Aksüt, Hatay Havalimanı'nın deprem sonrası gerektiği gibi onarılmadığını belirterek "Hatay 04-22 pistinin hasarlı olduğu ve yolcu uçaklarının bu meydana yolculu inmesinin riskli olabileceği sonucu ortaya çıkmaktadır" dedi.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) 11 Mayıs 2023 tarihli uyarı yayınına (NOTAM) atıfta bulunan Aksüt, şunları kaydetti:
"NOTAM'da Hatay 22 pisti için pist ışıklandırma sistemi ve PAPI'lerin (Piste yaklaşma sırasında uçağın yüksek veya alçak olduğunu gösteren ışıklar) çalışmadığı görülüyor. Hâlbuki 'threshold' denilen pist eşiği, deprem hasarı nedeniyle 918 metre kısaltıldıktan sonra yeni eşiğe uygun pist olarak ışıklandırma sistemi konulabilirdi. Hatta bununla kalmayıp Hatay 22 pistine gece saatlerinde dahi yaklaşmayı mümkün kılacak aletli yaklaşma sistemi kurulabilirdi. Depremin üzerinden neredeyse 100 gün geçmiş ve havacılığı yükselen, yol, köprü, tünel ve rekorlara koşan havalimanları ile sosyal medyada seçimler öncesi gösteriler yapan Ulaştırma Bakanlığı ve DHMİ, Hatay Havalimanı'nı yeniden emniyetli bir şekilde kullanıma açmada sınıfta kalmıştır."
*Hatay-İstanbul uçuşu için havalimanı önündeki yeşil alanda bekleyen yolcular . Fotoğraf: Bianet
"Hatay uçuşları 20.00'dan önce inecek şekilde ayarlanmalı"
"Hatay 04 pistinde aletli yaklaşma ve ışıklandırma sistemi mevcuttur. Rüzgâr güneybatı yönünden estiği saatlerde gündüz şartlarında 04 pistine aletli yaklaşma yapıp, meydan turu ile 22 pistine inmek de mümkün" diyen Aksüt, ancak akşam saatlerinde değişen rüzgâr yönü ile 22 pistine inilmesi gerektiğinde uçakların piste inmekte zorlandığını ve bu nedenle Adana'ya yönlendirildiğini söyledi.
Aksüt ayrıca, Hatay Havalimanı için 'Gece Şartları'nın resmi olarak 20.00'dan sonra başladığını belirterek, "Dolayısıyla görerek ve gece şartlarında 22 pistine turlu yaklaşma, pist yaklaşma ışıklandırması olmaması nedeniyle yapılamıyor" dedi ve ekledi:
"THY gerçekten Hatay uçuşlarına önem veriyor ve deprem bölgesine uçması ile gurur duymak istiyorsa uçuş saatlerini Hatay'a 20.00'den önce inecek şekilde ayarlaması gerekmektedir. Bunu yapmadığı takdirde 'Var mı, var' anlayışı içerisinde 22 pistine inemeyeceğini bile bile Hatay'a gidecek ve Adana'ya divert edecektir."
(VC)