Sosyal Sigortalar Kurumu hastanelerinin özelleştirilmesi nedeniyle, Türkiye genelinde 111 hastane içinde 3 hastanenin pilot bölge seçildiğini söyleyen SES Genel Başkanı Tombul, bu hastanelerden birinin de SSK Mersin Hastanesi olduğunu belirtti.
SES Mersin Şube'sinde dün bir toplantı yapan Tombul, SSK Hastaneleri'nin özelleştirilmesi hakkında görüşlerini açıkladı.
Tombul, Sağlık Bakanlığı'nca işleme sokulması planlan Sağlık İşletmeleri Yönetmeliği aracılığıyla SSK'ların özelleştirilmeye çalışıldığını ifade etti.
SES Başkanı Tombul, işleme sokulmaya çalışılan yönetmeliğin iptali için dava açtıklarını ve bu davayı kazandıklarını açıklayarak, Çalışma Bakanlığı'nı yönetmeliğin iptali kararını uygulamaya çağırdıklarını bildirdi.
27 Şubat'ta eylem başlayabilir
Tombul, bu kararın uygulanmaması halinde, 27 Şubat'tan itibaren eyleme başlayacaklarını da sözlerine ekledi.
Sağlık İşletmeleri Yönetmeliğinin özü itibariyle SSK Hastanelerinin özelleştirilmesini amaç edindiğini kaydeden Tombul, kurumun 111 hastanesinin işletme haline dönüştürülmesinin planlandığını ifade etti.
Tombul, yönetmelik sonrası üç hastanenin pilot bölge seçildiğini ve bu kararla yönetmeliğin yaşama geçirilmesinin düşünüldüğünü söyledi.
Bu hastanelerin Paşabahçe, Denizli ve Mersin SSK Hastaneleri olduğunu belirten Tombul, "Bu üç hastanenin başhekimi idare tarafından defalarca görevden alınmış, idari yargı ile geri dönmüşlerdir. Bakanlık Başhekimleri görevden alabilmek için bu hastaneleri pilot seçmiştir" dedi.
Kuyruklar eve taşındı
SES Genel Başkanı Dr.İsmail Hakkı Tombul, yönetmeliğin şunları hedeflediğini açıkladı:
"SSK Hastanelerinde çalışanların 1475 Sayılı Yasaya tabii işçi statüsüne geçmesi istenmektedir."
" 'Paket Sağlık Hizmeti' gündeme getirilerek, ödenen prim kadar sağlık hizmeti öngörülmektedir."
"İşletme yönetim kurullarına ilgisi olmayan kişiler de atanarak, işletmeler siyasallaştırılmak istenmektedir."
"35 milyon insana hizmet vermekte zorlanan SSK Hastanelerinin dışarıya açılması hedeflenmektedir."
"Kâr etmeyen işletmelerin kapatılması ya da işletmesinin özel sektöre devri öngörülmektedir."
"SSK hastanelerindeki kuyruğu azaltacağı iddiasıyla telefonla randevu uygulaması başlatılmıştır. Bu uygulama görünürde hastanede sıra bekleyenleri azaltmış, ancak muayene ve tedavi olanların sayısını arttırmıştır . SSK'lılar gece 24'ten başlayarak günlerce telefon başında beklemeye mahkum edilmiş ve kuyruklar eve taşınmıştır."
Tombul, Bakanın "Ben özelleştirme yapmıyorum" demesinin inandırıcı olmadığına da değindi:
"SSK'nın açığından ve hizmet kalitesinin düşüklüğünden sorumlu siyasilerin, pişkince 'biz bu kurumu kurtarırız' demesi, ne kadar inandırıcıdır?".
Yaşama geçirilmeye çalışılan yönetmelik çerçevesinde, parası olmayan hastanın sağlık ocağına dahi gidemeyeceğini söyleyen Tombul, SES'in yürütmeyi durdurma kararı ile açtığı davanın olumlu sonuçlandığını hatırlattı.
(YV/NU)