Fotoğraf: Ankara Tabip Odası
Ankara'da 121 oda, sendika, dernek, parti ve diğer kurumların oluşturduğu Hastanemi Açın Platformu'nun (HAP), kapatılan hastanelerin açılması için açıklama yaptı.
Milletvekillerinin de destek verdiği eylemde platform adına ortak açıklamayı Platform Sözcüsü Dr. Bayazıt İlhan okudu.
Kapatılan hastanelerin verilerini açıklayan İlhan, “Bir yılda 4.692.978 muayene yapılan, 574.006 acil hasta karşılayan, 70.892 ameliyat yapmış, 357 yoğun bakam yatağı, 2590 servis yatak kapasiteli hastaneler şu salgın döneminde amacına uygun kullanılamıyor. Numune Hastanesi’nin ve Dışkapı Çocuk Hastanesi’nin birer bölümleri COVID-19 hastaları için kullanılıyor, diğerleri tümden boş yatıyor, çürüyor” dedi.
“Kapanan hastaneler ilimizde toplam yatak sayısının ve toplam başvuru sayısının yüzde 14’nü oluşturuyor” diyen İlhan, şunları söyledi: Bu hastanelere kapandığı dönemde aylık ortalama 391 bin başvuru gerçekleşmişken, Ankara Şehir Hastanesi’ne pandemi dönemi aylık en yüksek 250 bin başvuru oluşmuştur. Hastalarımızın önemli bölümü devasa Şehir Hastanesi’ne pandemi dönemi gitmemiş/gidememiştir."
"6 hastanemiz daha kapanacakmış"
"Salgın etkisini sürdürüyor. Aşılamalar başladı ancak bilim insanları salgının uzun süre daha devam edeceğini belirtiyor. Yurttaşlarımız hem Covid-19 için hem Covid-19 dışı hastalıkları için yatacak, ameliyat olacak devlet hastanesi bulamazken bu hastanelerimiz neden boş yatıyor?
"Ankaralılar olarak bir kez daha sesleniyoruz, gelin bu inadınızdan vazgeçin, sağlığımıza daha fazla zarar vermeyin, kapattığınız hastanelerimizi açın.
"Etlik Şehir Hastanesi açılacağı zaman 6 hastanemizin daha kapanacağı ifade ediliyor. Yapmayın, daha fazla zarar vermeyin, sağlık çalışanlarının ekmeğiyle, Ankaralıların sağlığıyla daha fazla oynamayın. Gerekiyorsa elden geçirin, daha modern hale getirin, sistemlerini yeniden düzenleyin, ama elimizin altındaki, yanı başımızdaki, köklü bu kamu hastanelerini kapatmayın, kapattıklarınızı hemen açın."
İlhan, hastanelerin kapanmasıyla yaşanan sorunları ise şöyle sıraladı: -Hastalar covid 19 nedeniyle evlerinde yatış sırası beklerken ölmeyecekti, - Hastalar acil servislerde saatlerce yatış sırası beklemeyecekti, - Ameliyat ve yoğun bakım gibi hizmetlere ulaşım hakkı bu düzeyde gasp edilmeyecekti, - Şehir Merkezinde temiz hastane statüsünde hastanelerimiz olacaktı ve hastalar tedavilerini ötelemeyeceklerdi, - Kanser hastalarının tedavileri daha ulaşılabilir olacaktı, - Pandemi sürecinde sağlık hizmetlerinde kaos durumu yaşanmayacaktı, - Sağlık alanında ek yatak ve yoğun bakım üniteleri açmak için kamu kaynakları boşa harcanmayacaktı, - Sağlık emekçileri sözde akıllı binalar olan şehir hastanelerinde soluksuz bırakılmayacaktı |
(RT)