Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, aksaklıkların giderilmesi için hastanelerde izleme ekipleri oluşturulduğunu açıkladı.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ tüm sağlık teşkilatlarına; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, il valiliklerine birer genelge gönderip hizmetleri izlemelerini izledi.
Gönüllü hekim, özele sevk, devlet hastanelerinden ilaç
SSK hastanelerindeki personel eksiklerini gidereceklerini belirten Bakan Başesgioğlu, geçiş süreci için hastanelerde gönüllü hekim uygulaması başlattıklarını söyledi.
SSKlı hastaların doğum için de devlet hastanelerine gidebileceğini açıklayan Başesgioğlu, ameliyatlar için aylar sonrasına randevu verilmeyeceğini, başvurduğu hastanede ameliyat imkanı bulamayan hastaların özel hastanelere sevk edileceğini belirtti.
Başesgioğlu, SSK'lı hastaların ilaçlarını devlet hastanelerinden alabileceklerini de hatırlattı.
Uygulama afişlerle anlatılacak
Sağlık Bakanı Recep Akdağ da uygulamayla ilgili bir genelge yayımladı. Sağlık kurumlarına gönderilen SSK Sağlık Tesislerinin Ortak Kullanım Protokolü Hakkında Genelgede, Sağlık Bakanlığı ve SSKya ait tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının tesis, sağlık, insan gücü ve tıbbi teknoloji imkanlarının, Bağ-Kur, Emekli Sandığı mensupları, aktif devlet memurları ve yeşil kartlı hastalar için ortak kullanımı amacıyla hazırlanan protokole atıfta bulunuldu.
Genelgede, protokol ile ilk aşamada altı ilde başlayan uygulamanın tüm illerdeki sağlık kurum ve kuruluşlarında 1 Ocak 2004ten itibaren yaygınlaştırıldığı vurgulandı.
Uygulamanın sağlık kurumları içine asılacak özel afişlerle ve hastaların rahatça görebileceği ve okuyabileceği büyüklükte bez pankartlarla yurttaşlara duyurulması istendi.
Afişlerde "Sayın SSK mensupları bakanlığımız kuruluşuna hoş geldiniz. Bu kuruluşta Ocak 2004 tarihinden sonra muayene ve tedavi için müracaat edebilirsiniz. Hepinize acil şifalar dilerim. Prof.Dr.Recep AKDAĞ Sağlık Bakanı" ibaresinin yer alacağı belirtildi.
Valiler denetleyecek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan bir genelgeyle de, Sağlık Bakanlığı ile SSK hastanelerinin ortak kullanımının 1 Ocak 2004'ten itibaren 81 ilde yaygınlaştırılması için valilerin yönetiminde çalışmaların başlatıldığı bildirildi.
Genelgede, uygulama kapsamındaki sağlık kuruluşlarında koordinasyon ve denetimin sağlanması, sağlık personelinin ve imkanlarının en uygun dağılımının yapılması ile il özel idarelerinden hastanelere destek sağlanması görevinin il valilerine verildiği vurgulandı.
Genelgede, "Bu itibarla, bürokratik engellerin azaltılarak vatandaşlarımıza daha çağdaş ve kaliteli sağlık hizmeti sunulması ilkesi doğrultusunda, protokol kapsamındaki sağlık kuruluşlarında gerekli çalışmaların yerine getirilmesine önem verilecek, tüm kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ile basın ve yayın organlarının destek ve katkılarının sağlanması için de çaba gösterilecektir" denildi. (MS/BB)