Küçükosmanoğlu psikiyatrik hastaların insan haklarını koruyan Ruh Sağlığı Yasası'nın eksikliğinin, bu hastanelere bağımsız sivil denetim olanağını sağlayan İşkenceye Karşı Sözleşme'ye Ek Seçmeli Protokol'ün yürürlükte olmamasının yanı sıra, sağlık hizmetlerinin piyasalaştırılmasıyla da yakın ilgisi olduğuna dikkat çekti.
Hastabakıcı olarak çalışan temizlik şirketi işçileri
"Sorun bir yandan da sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi politikasının sonucu olarak personel eksikliğinden kaynaklanıyor" diyen Küçükosmanoğlu, "Hastanelerde taşerona bağlı temizlik işçileri hastabakıcı olarak çalışıyor. Hatta hemşire, teknisyen olarak da çalıştırılıyor. Ekrem Tok'ta görevden alınanlar iki kişi temizlik şirketinin çalışanları" bilgisini verdi.
Bugün Adana Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (DEV SAĞLIK-İŞ) ortak bir açıklama yaparak, bu politikalar nedeniyle Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın istifa etmesini istedi.
Ekrem Tok Hastanesi'nin, bütün bölgeye hizmet veren bir "depo hastane" olarak işlediğine dikkat çeken Küçükosmanoğlu 500 yatak kapasitesi olan psikiyatrik hastanede şu an 650 kişinin yattığını anımsattı.
"Sağlığın ticarileştirilmesi sürecinde, bu tür hastalar 'kâr getirmeyen hastalar'. Olayın gerçekleştiği 4. Erkek Koğuşu kapalı ve zor vakaların bulunduğu yer."
"Donanımlı psikiyatrik personel gerekiyor"
Küçükosmanoğlu, bu tür hastanelerin bölünüp, kontrol edilebilir, yönetilebilir hale getirilmesinin yanı sıra, özellikli personelin çalışması gerektiğini vurguladı.
"Donanımlı personele ihtiyaç var. Özellikle de donanımlı psikiyatrik sağlık personeline." (TK)