Sağlık alanında örgütlü sendikalar, hastanelerde taşeron firmalar aracılığıyla çalışanların, özellikle temizlik işçilerinin, domuz gribine karşı en savunmasız grubu oluşturduğunu söylüyor.
Ankara'da iki hastane temizlik işçisi hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. bianet'in Sağık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'ndan (SES) aldığı bilgiye göre, dün (1 Kasım) hayatını kaybeden 27 yaşındaki Durmuş İlhan Gazi Devlet Hastanesi'nde, 24 Ekim'de hayatını kaybeden 29 yaşındaki Mustafa Güneş de Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde çalışıyordu.
Kötü çalışma koşulları, düşük ücret, riskli ortam
SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara ve sendikanın başkanı Bedriye Yorgun, bu işçilerin domuz gribi ve diğer salgınlarda neden en riskli grup olduğunu şöyle özetliyor.
Düşük ücret, güvencesiz çalışma, kötü koşullar: Taşeron işçiler, asgari ücretle çalıştırılıyor. Güvencesiz oldukları için uzun saatler boyunca, verilen her işi yapmak zorunda kalıyorlar. Bu biriken yorgunluk ve kötü beslenme koşulları demek. Buna barınma koşullarının olumsuzluğunu eklerseniz, hastalıklara karşı vücut dirençlerinin yeterli olmadığını, bağışıklık sistemlerinin yeterince güçlü olmadığını görürsünüz. Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en önemli yolu, düzenli ve dengeli beslenmedir.
Riske açık ortam: Hastanedeki her ortama girip çıkıyorlar. Hastane dezenfeksiyonu, temizliği başka temizlik işlerine benzemiyor. Bu hijyeni sağlamakla yükümlü olan kişilerin enfeksiyona açık yerlerde bulunması anlamına geliyor. Bu havayı soluyorlar ve riske açık hale geliyorlar. Ayrıca kullandıkları teçhizat ve malzemeler de yeterli değil, düşük kalitede.
Eksik ve geç bilgilendirme: Taşeron işçiler koruyucu sağlık anlamında yeterince bilgilendirilmiyor. Ayrıca, domuz gribinde, bütün sağlık çalışanlarının geç ve eksik bilgilendirildiği de söylenebilir.
"Aşılanın demek yetmiyor"
Sağlık bakanı Recep Akdağ, İlhan'ın ölümünün ardından yaptığı açıklamada, sadece beyaz önlüklü sağlık personelinin değil, hastanelerde çalışan herkesin domuz gribine karşı aşılanmasını istedi. Kara ve Yorgun yeterli olmadığını dile getiriyor.
"Aşı önlemin bir parçası. Kötü çalışma koşulları sürdükçe, risk de sürüyor. Bugün domuz gribiyle karşı karşıyayız, yarın başka bir enfeksiyon ihtimali var. İşçilerin yaşam koşullarını düzeltmek, ücretlerini yükseltmek, temel beslenmelerini sağlamak, çalışma koşullarını riski azaltacak şekilde yeniden düzenlemek gerek."
Dev Sağlık-İş: Taşeron işçiler salgınlarda "açık hedef"
Kara ve Yorgun bütün sağlık işçilerine sendikada örgütlenmelerini öneriyor. Taşeron sağlık işçilerinin örgütlenebildiği Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası'na (DEV Sağlık-İş) göre, Türkiye'de 100 binin üzerinde bu türde işçi var.
Taşeron işçilerin salgınların "açık hedefi" olduğunu vurgulayan sendika, taşeron çalıştırmanın yasaklanmasını, kadrolu, güvenceli çalışma koşullarının, meslek içi eğitimlerinin sağlanmasını, iş sağlığı ve güvenliği birimlerinin oluşturulmasını istiyor. (TK)