Kasımda uygulanmaya başlanacak olan Aile Hekimliği sistemiyle, sağlık ocaklarının yerini Aile Sağlık Merkezlerine (ASM) bırakacak olmasından hastalar rahatsız. Eczacılar ilaç satışlarında düşüşten endişeli.
Ayşe Demir (40): Beğenmediğimiz doktor olunca nasıl olacak? Doktor hangi mahallede duracak, biz oraya mı gideceğiz? Avrupalılaşacağız yani. Ama bizde Avrupa'daki gibi olanaklar yok. Sağlık ocakları aynı kalsa, doktorlar hastanede kalsa bence daha iyi.
Hayriye Akyol (42): Eski sistem kalsın. İnsan her doktora kendini anlatamıyor, bir doktorun yanında rahat etmek çok önemli.
"Doktor dediğin hastanede olur"
Aynur Sepetçioğlu (68): Ailecek bu sağlık ocağına geliyoruz. Böyle bir sistem olacağı için kendi adıma sevindim. Aile doktorumuz sanırım bize sağlık ocağından daha yakın olacak. Aile hekimliğini televizyonlardan biraz öğrenmeye çalışıyorum. Çok iyi bilmesem de bence iyi bir şey olacak. Lafta kalmasa iyidir.
Nalan Karayılan (54): Eczaneler, benden uzman doktor kaşesi istiyorlar. Şimdi ne yapacağım bilmiyorum. Hastanedeki doktorum beni tanıyor. Doktor değiştirmek istemiyorum. Belki benim aile hekimim olacak kişi benim hastalığımı bilemeyecek.
Sergün Bigeç (49): Oğlumun her gün kan değerinin ölçülmesi gerekiyor. O nedenle her gün hastaneye geliyoruz. Şimdi aile hekimi mi bakacak kan tahliline? Olmaz ki. Yine hastaneye gelmek durumunda kalacağız. Bizim için değişecek bir şey olmayacak. Doktor dediğin hastanede olur.
"Bunun yerine doktor ve hastane sayısı artırılsın"
Şahin Özorman (22): Aile hekimi yalnızca bize bakmayacak ki. Ya kuyruk olursa? O zaman ne yapacak aile hekimleri? Aile hekimi bazı durumlarda hastaneye sevk edecekmiş. Aile hekimi her hastalığı bilemeyeceği için hastaneye de sevk etmesinin gerekip gerekmediğini de bilemeyecek. Bence sistem çok saçma. Bunun yerine doktor ve hastane sayısı artırılsın.
"İlaç satışları düşecek"
Sistemin "ilaç satışlarında düşüşe" neden olacağını ifade eden eczacılar da şöyle konuşuyor:
Erdal Yıldız (Enes Eczanesi/Cihangir) : Öncelikle ilaç alımı düşecek. Hastalar artık istedikleri gibi ilaç alamayacaklar. Önceden başka bir doktora ilaç yazdırabilirlerdi. İnsanlar nüfusa kayıtlı oldukları yerdeki aile hekimine gidecekler. Oysa, genelde öğle aralarında işyerlerine yakın sağlık ocaklarına gidiyorlardı. Şimdi ne olacak?"
Özgür Özdemir (Sağlık Eczanesi/Cihangir): Sağlık ocaklarının kapanması ve hekimlerin baktığı hasta sayısı binin altına inerse sözleşmeleri iptal edilecek. Devlet de sağlık ocaklarına verdiği parayı hekimlerin muayenelerine verecek. Özellikle bizim gibi hastane karşısındaki eczaneler, zor durumda kalacak. Hastaların sayısı azalınca ilaç alımı da düşecek. (BT)