Görme engelli, kanser hastası hükümlü Hediye Aksoy'a hastaneye götürüldüğü ring aracında jandarmalara hakaret ettiği iddiasıyla dava açıldı. Aksoy'un ringde kendisine hakaret ettiğini söylediği adli suçlu hakkında ise takipsizlik kararı verildi.
Bakırköy Kadın Cezaevi'nde 2007'den beri hükümlü Aksoy, uzun süredir kadın örgütlerinin de desteğiyle cezaevinde tedavisinin mümkün olmadığı gerekçesiyle tahliyesini talep ediyor. Ancak henüz bir sonuç alınamadı.
Aksoy'a kanser tedavisi için 12 Ağustos 2011'de Samatya Hastanesi'ne gitmek için bindiği ring aracında jandarma Oral Bulut ile Haydar Karakaş'a hakaret ettiği gerekçesiyle dava açıldı.
İddianamede Aksoy'un jandarmalara "Beni burada bekletmeye hakkınız yok. İnsanlık suçu işliyorsunuz. Bu şerefsizliktir. Siz şerefsizsiniz" dediği iddia ediliyor.
"Asıl Aksoy'a her zamanki gibi hakaret edildi"
Davaya bakan dokuz avukattan Yıldız İmrek, asıl Aksoy'un ring aracında bir adli suçlu tarafından hakarete uğradığını, şikayette bulunduğu bu kişiye delil olmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verildiğini, Akosy'a ise hakaret davası açıldığını söylüyor.
"Hediye'nin Samatya Hastanesi'ne tetkike gitmek için bindiği ring arabasında başka adli suçlular da varmış. Hediye'yi doğrudan hastaneye götürmek yerine adliye adliye dolaştırmışlar ve 9:30'da gitmesi gereken randevusuna akşam 5'te gittiği için tetkiği yapılamamış.
"Fatih Adliyesi'nde bekletildiği sırada adli tutuklulardan biri Hediye'nin politik görüşünü bildiği için ona hakaret ediyor. Bunun üzerine cama vurarak jandarmayı çağıran Hediye, artık hastaneye gitmek istediğini ve hakarete engel olmasını istiyor. Jandarma ise tuttuğu tutanakta Hediye'nin kendilerine hakaret ettiğini söylüyor."
"Görme engelli ama refakatçisi yok"
Avukat İmrek, Aksoy'un yıllardır hastaneye gidip gelirken adli tutuklular, jandarma, gardiyan tarafından çeşitli hakaretlere maruz kaldığını, adliye adliye dolaştırıldığını üstelik görme engelli olmasına rağmen yanına refakatçi verilmediğini söylüyor.
Çağlayan Adliyesi 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmada, Aksoy'un Kürtçe anadilinde savunma isteği reddedilince savunması gerçekleşmedi. Bir sonraki duruşma 23 Kasım'da.
Davaya destek olmak için kadın örgütleri duruşma öncesinde Adliye önündeydi.
Aksoy için Cumhurbaşkanı affı gerek
Hediye Aksoy, ilk olarak örgüt adına silah bulundurmak ve örgüt adına suç işlemekten 12 yıl 6 ay ağır hapis cezası aldı; 1994- 2000 yılları arasında cezaevinde kaldı. Böbreklerinden ameliyat olması nedeniyle cezası altı ay ertelendı. Daha sonra infazı durduruldu.
2007'de evine yapılan operasyon sonrası tekrar tutuklandı. Örgüt üyeliği ve patlayıcı madde bulundurma suçundan 18 yıl 7 ay ceza aldı. Adli Tıp Kurumu hastalıklarını teşhis etti ancak dışarıda tedavi edilmesi gerektiğine dair karar almadı. Ancak Cumhurbaşkanı rapor olmadan da kendi yetkisiyle Aksoy'un tahliyesini sağlayabilir.
İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) raporuna göre, cezaevlerinde şu an ağır hasta durumda 211 tutuklu ve hükümlü var. İçlerinden 32'si "ölüm sınırında ağır hasta" olarak tanımlanıyor.
Hediye Aksoy'un cezaevinden gönderdiği mektubu okumak için tıklayınız.(NV)