İzmir Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan ve durumu ağırlaştığı halde hastaneye götürülmeyen Kamerunlu mülteci Amina Tou Cady hayatını kaybetti.
Avukat Emine Sarı bianet’e yaptığı açıklamada, yeni doğum yapmış olan Amina Tou Cady’nin tek başına bodrum katında tutulduğunu ve HIV virüsü taşıyıcısı olduğu gerekçesiyle dışlandığını, onu son gördüğünde durumunun çok ağır olduğunu anlattı.
Hastalığı "psikolojik" dediler
Sarı, “Havasız, karanlık bir bodrum katında çocuğuyla birlikte tutuluyordu. Hiçbir sağlık hizmetine ulaşamıyordu. Onu son ziyarete gittiğimde durumu çok kötüydü” dedi.
“Geri Gönderme Merkezi yetkililerine, Cady’nin hemen hastaneye götürülmesi gerektiğini söyledim. Onu muayene eden doktorun ‘durumunun psikolojik olduğunu’ söylediğini ilettiler. Hastalığı psikolojik kaynaklı değildi ancak öyle bile olsa hastaneye götürülmesi gerektiğini söyledim. Birkaç saat içinde hastaneye götürüldü, hastanede hemen yoğun bakıma alındı. Yoğun bakımda 20 gün kaldı, 31 Aralık 2014’te İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.”
Ailesi çocuğunu alacak
20 Ağustos 2014 doğumlu olan bebeği, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne verildi. Çocuğa yapılan bulaşıcı hastalıklarla ilgili testlerin tümü negatif çıktı.
Avukat Sarı, Kamerun Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin de yardımıyla Cady’nin ABD’de yaşayan ailesine ulaştıklarını, konsolosluk işlemleir halledilince ailenin hem cenazeyi hem de Cady’nin çocuğunu almak için Türkiye’ye geleceğini söyledi.
Ülkesine dönmek istiyordu
Kamerunlu Amina Tou Cady İzmir’de Yabancılar Şubesi Müdürlüğünce yakalanıp Geri Gönderme Merkezi’ne konulduğunda hamileydi. Bebeğini 20 Ağustos 2014’te hastanede doğurduktan sonra, ikisi de merkeze geri götürüldü.
Cady, merkezi Ankara’da bulunan Birleşmiş Milletler’e iltica başvurusu yapmıştı. Avukat Sarı, işlemlerin çok uzadığını, Cady’nin de artık vazgeçtiğini, tek dileğinin ülkesine dönmek olduğunu aktardı.
Tutulduğu merkezin şartlarının çok kötü olduğunu söyleyen Sarı, geçen yıl orada tutulanların bu şartları protesto etmek için birkaç kez yangın çıkardığını da hatırlattı.
Merkez, hastaneye göndermedi
Cady’nin doğumdan sonra HIV virüsü ve tüberküloz şüphesiyle karantinaya alınması gerektiği ifade edildi. Ancak hastanede karantinada tutulmadı ve merkeze geri gönderildi. Geri Gönderme Merkezi de onu bodrum katındaki küçük, karanlık bir odaya kapattı. Yanında çocuğu vardı, başka kimseyle görüşemiyordu.
Sarı, hastalığının da altı ay kadar tutulduğu bu odada ilerlediğini anlattı. Avukat Sarı’nın yanı sıra İzmir’deki ÇHD’li avukatlar ve İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonundan avukatlar da Cady’yi ziyaret etti. Burada yapılan görüşmelerde Amina’nın hastaneye kaldırılmasını talep ettiler ancak kurum kabul etmedi. (AS)
"Çocukların aşısı bile yapılmıyor" |
Türk Toraks Derneği de bugün konuyla ilgili açıklama yaptı. Dernek, mültecilerin sağlık sorunlarıyla ilgili kalıcı ve geçerli bir politika oluşturulmadığını ifade etti. "Mevcut Anayasa ve yasalarımıza göre bu kişiler birinci basamak ve acil sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir görünse de bu çoğu zaman mümkün olmuyor. Aile hekimleri kendileri için 'ek yük' oluşturacak bu hastalarla uğraşmak istemiyor, bazen yeni doğan göçmen çocukların aşıları bile yapılmıyor." "HIV/AIDS tedavisinde sorun ise çok daha ağır. Bu hastalığa yakalanan göçmenlerin ölümü beklemek veya bir tedavi umuduyla memleketlerine dönmekten başka çareleri kalmıyor." "Birinci basamak ve acil sağlık hizmetlerinin (gerekiyorsa yatırılarak) herkes için ücretsiz yapılmasından yanayız. Aynı şekilde Tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklara yakalanmış herkes için de ayaktan ve yatarak tedavi ücretsiz olmalı." |