* Fotoğraf: Pixabay
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Hak örgütleri, hasta mahpuslar için koronavirüs salgınına karşı yapılması gerekenleri açıkladı.
Açıklamada, ağır hasta mahpuslar başta olmak üzere tüm risk grubundaki mahpuslara yönelik acil bir eylem planı yapılması ve hızla hayata geçirilmesinin gerekliliği ifade edildi.
Ortak açıklamada şu örgütlerin imzası bulunuyor: Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Ses Şubeleri, İstanbul Tabip Odası, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Toplum Hukuk Araştırmaları Vakfı, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı.
“Hastane sevkleri durma noktasına geldi”
Adalet Bakanlığı’nın 13 Nisan 2020 tarihli açıklamasına göre, üç mahpus virüs nedeniyle hayatını kaybetti, 28 Nisan’da yapılan açıklamada da 120 mahpusa COVID- 19 tanısı konduğu belirtildi.
“Birçok hapishanede COVID-19’a karşı yeterli önlemlerin alınmadığı, gerekli temizlik malzemelerinin verilmediği, revire çıkma konusunda ciddi sorunlar yaşandığı, kurum personelinin gerekli önlemleri almada yetersiz kaldığı, hastane sevklerinin durma noktasına geldiği şikayetleri sivil toplum kuruluşlarına ve basına iletildi.
“Bu durum salgın riskini arttırdığı gibi hasta mahpusların yaşam hakkını da riske atıyor. Hasta ve ağır hasta mahpuslar, özel gereksinimleri bulunan mahpuslar, çocuklar, hamile kadınlar ve engelli mahpuslar pandemi sürecinde ağır risk altında.
“Önleyici tedbirlere öncelik verilmeli”
Açıklamada yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
* Türkiye’deki tüm hapishanelerde ortak önleyici ve koruyucu uygulamaların yapılması ve bu uygulamaların denetime açılması,
* Henüz yargılaması süren ve cezası kesinleşmemiş temyiz-istinaf aşamasında olan mahpusların hemen tahliye edilmesi,
* Önleyici tedbirlere öncelik vererek, salgın süresince askıya alınan revir ve hastane sevklerinin bir an önce işlevli hale getirilmesi için gerekli adımların atılması,
* Ağır hasta, kronik rahatsızlığı bulunan ve tek başına yaşamını idame ettiremeyecek durumda olan mahpuslar için acil bir şekilde infaz ertelemesine gidilerek tahliye edilmeleri,
* Hastalık raporlarında Adli Tıp Kurumu’nun onaylama zorunluluğu kaldırılarak Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile Üniversite hastanelerine de onaylama yetkisinin verilmesi acil bir gerekliliktir. (AS)