* Fotoğraf: Pixabay
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, bugün internet üzerinden gerçekleştirdiği basın açıklamasında hasta mahpus Engin Aydınalp’in durumunu anlattı.
423. F Oturmasında başta ağır hasta mahpuslar olmak üzere yaşlı, engelli, çocuklu ve hamile kadınlar, çocuk mahpusların serbest bırakılması talep edildi.
Açıklamada ayrıca, virüs salgınının getirdiği risklere de dikkat çekildi:
“Hapishanelerde yaşanan yoğun hak ihlalleri, insanlık dışı ve kötü muameleler, sağlığa ve tedaviye erişimde yaşanan sorunlar, hapishanelerin aşırı doluluğu ve salgına karşı yeterli önlem alınmaması gerçeği ile de birleşerek, koronavirüs salgını riskini ve salgın durumunda yaşanacak can kaybı riskini ciddi oranda büyüttü.
“Risk grubunda bulunan tüm mahpuslar ve özellikle ağır hasta mahpusların salgın sürecinde rutin tedavileri de engellenerek, hastalıklarının ilerlemesine neden olundu, mahpuslar daha fazla risk altına girdi.”
Felç riski nedeniyle ameliyat olmadı, hastalığı ağırlaştı
Ağır hasta mahpus Engin Aydınalp’in durumu şöyle aktarıldı:
“Samsun Bafra T Tipi hapishanesinde tutulan Engin Aydınalp, 28 yıldır hapishanede.
“Tutuklanmadan önce sırtında bulunan tümör ve omurilik kanseri nedeniyle ameliyat olmuş, ameliyat sonrası felç gelişmiş ve yoğun tedavilerle 2 yıl bu şekilde yaşamak zorunda kaldıktan sonra normal hayata dönebilmişti.
“Tutuklanması sonrasında hapishanede tüberküloz ve zatürre geçirdi, akciğerlerinden ameliyat oldu ve hala ağır solunum yetmezliği çekiyor.
“Bu arada, felç geçirmesine neden olan eski hastalığı nüksetti. Bu rahatsızlığı nedeniyle bir buçuk yıl önce götürüldüğü Bafra Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniğinde, hastalığının ağırlaştığı, gün geçtikçe hareket yeteneğini kaybedeceği, mutlaka ameliyat olması gerektiği, ancak ameliyattan sonra felç kalma riski olduğu söylendi.
“Hapishane koşullarında felç kalma riskini göze alamayan Engin Aydınalp ameliyat olmak istemedi. Hastalığı geçen 1,5 yıllık sürede çok daha ağırlaştı.
“Halihazırda yüzde 40 felçli durumda ve artık yürüyemiyor. Rahatsızlığı, temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz bir sınıra ulaşmış durumda.” (AS)