Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutuklu Cemal Tanhan’ın sağlık durumuna dair önerge verdi ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna başvurdu.
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) son raporuna göre, Türkiye hapishanelerinde halen 651’i ağır hasta olmak üzere toplam 1517 hasta mahpus bulunuyor. Hapishanelerde 2022 yılı içerisinde en az 81 mahpus yaşamını yitirdi.
29 yıldır cezaevinde olan Tanhan ile ilgili dilekçelerde şu bilgiler yer aldı:
“Ağır hasta tutuklu Cemal Tanhan’ın sağlık durumu geçen yıldan beri kötüye gidiyor. Tanhan, kan tahlillerinin yapılması talebiyle cezaevi doktoruna başvurdu, ancak 4 ay sonra numune verebildi.
Tahlil sonuçlarında birçok değerde anormallikler çıktı, AST, ALT’nin 15’ler seviyesinde olması sebebiyle direkt hastaneye sevki yapıldı. Tam o dönemde ayaklarından başlayarak tüm vücudunda anormal şişlikler başladı Doktor, kendisini şişlikler nedeni ile kardiyolojiye sevk etti ve orda iki gün yoğun bakımda kaldı. Sonrasında yazılan reçetedeki ilaçlarla tedavi olması şartıyla taburcu edildi.
Hastane tarafından verilen raporda akciğerlerdeki damarları ve kalbin sağ tarafındaki odacıkları etkileyen yüksek tansiyon türü olan “Pulmoner Hipartansiyon” hastalığı tespit edildi.
Kalp, böbrek ve safra kesesinde yaşadığı rahatsızlıkların yanı sıra diyabet, kolesterol, anemi, reflü, göz hastalıkları da mevcut. Buna rağmen ‘ceza infaz kurumlarında hayatını yalnız idame ettirebilir’ raporu verildi ancak son aylarda odada birlikte kaldığı arkadaşlarının yardımı olmasa hiçbir ihtiyacını karşılamasının mümkün olmadığını aktardı.”
Cezaevine ziyaret talebi
Serhat Eren TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna yaptığı başvuruda şu talepleri sıraladı:
· Hasta mahpusun cezaevinde kalma koşullarının incelenmesi için Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’ne bir ziyaret planlanmasını,
· Hasta mahpusun gerektiğinde hızlıca revire ve hastaneye çıkarılması için kurum idaresiyle görüşülmesini,
· Hasta mahpusun infazının ertelenmesi için Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşülmesini,
· İnfaz Kanunu’nun 16. Maddesinin üçüncü fıkrasındaki “Adlî Tıp Kurumunca düzenlenen ya da Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip Adlî Tıp Kurumunca onaylanan rapor üzerine” ifadesinin “Adlî Tıp Kurumunca veya Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenen rapor üzerine” şeklinde değiştirilmesi için girişimlerde bulunulmasını,
· Tüm cezaevlerindeki ağır hasta mahpusların sayısının, sağlık durumunun ve cezalarının infazının ertelenmesi süreçlerinin tespiti için Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla özel bir birim kurulması için girişimlerde bulunulmasını.
(AS)