Geçen yıl alınan kararla ilk kez gerçekleştirilecek olan Avrupa Hasta Hakları Günü'nün resmi konferansı İtalya'nın Gorizia şehrinde düzenleniyor.
20 Avrupa ülkesinden 120'yi aşkın temsilcinin katılması beklenen "Uluslararası Konferans"ta Avrupa Birliği ülkeleriyle aday ülkelerde "hasta haklarının" durumu ele alınacak.
AB ölçeğinde çalışmaları koordine eden Active Citizenship Network (ACN) bugünün Avrupa Konseyi tarafından da resmi olarak kabul ve ilan edilmesi için bir imza kampanyası açtı.
18 Nisan'da AB içinde 25 ülkede 80’e yakın etkinlikle gerçekleştirilecek olan bu etkinliklere, gözlemci sıfatıyla katılan Hasta Hakları Platformu ve onun içinde yer alan Sağlık Hakkı Hareketi Derneği basın açıklamasında AB Hasta Hakları Çalışma Grubu’nun ilan ettiği ve kaynağını Avrupa Temel Şartı’ndan alan ve 14 Hak olarak nitelendirilen hakların çoğunun halen pek çok AB ülkesinde de olduğu gibi Türkiye'de uygulamada yok" dedi.
"Sağlıkta dönüşüm uygulamaları hasta hakkı ihlali anlamına geliyor"
Dernek her yıl 26 Ekim'de gerçekleştirilen Hasta Hakları Günü'nün yanında sorunları dile getirmek ve AB ülkelerinde yaşayan insanlarla dayanışma içinde olmak bakımından da bir 18 Nisan'ı da fırsat olarak görüyor.
AB, Hasta Hakları Günü için çalışma grubu bu yıl "Patients’ Rights have no borders" (Hasta Hakları Sınır Tanımaz) sloganının Türkçe'ye çevrildiğinde iki faklı anlam ortaya çıktığına dikkat çekiyor:
"Birisi etnik yapı, milliyet ve ülke ayrımı söz konusu olmaksızın, tüm insanların bu haklar bakımından eşit durumda oldukları ve olmaları gerektiği gerçeğidir. İkinci anlam ise bu hakların herhangi bir gerekçe ile sınırlanamayacağı olgusudur."
Dernek Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında ve bu program gereği uygulamaya giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SGGSS), aile hekimliği, kamu hastanelerinin işletmelere dönüştürülmesi gibi düzenlemelerle sağlık hizmetlerinin piyasanın kurallarına terk edilmekte ve ancak bedeli ödenince sağlanılan bir hizmet haline getirildiğini ifade etti.
"Bu düzenlemeler hem insanların sağlık hakkının hem de temel hasta haklarının ihlâli anlamına gelmektedir. Yapılan düzenlemelerin bugün ve gelecekte ortaya çıkaracağı hak ihlâlleri çok açıktır"
İmzalayan örgütler şöyle:
Hasta Hakları Platformu (HHP), Sağlık Hakkı Hareketi Derneği (SHHD), Manisa Sağlık Hakkı ve Hasta Hakları Derneği, Antalya Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği (HAYAD), Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Derneği, Pozitif Yaşam Derneği (PYD), İnsan Sağlığı ve Eğitimi Vakfı (İNSEV), Sosyal Haklar Derneği (SHD). (EZÖ)