GSS Daha çok hak ihlaline yol açacak
HAYAD, 2007 Ocak'tan itibaren bütünüyle uygulamaya geçecek olan, Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile zaten ciddi seviyede kısıtlanmış olan sağlık güvencesinin tümüyle yok edileceği ileri sürdü.
Sütlaş: Sağlık hizmeti herkesin hakkı
bianet'in görüştüğü Sağlık Hakkı Hareketi Derneği Başkanı Mustafa Sütlaş da Hasta Hakları Günü"yle ilgili olarak "yalnız hastaların ve yakınlarının haklarını değil, tüm vatandaşların sağlık hakkı ihlal ediliyor" dedi.
Sağlık hizmetlerine ulaşmanın ve yararlanmanın herkesin en temel insan hakkı olduğunu belirten Sütlaş şöyle devam etti:
"Oysa bu hizmetler eğer bir karşılık ve bedel ödenmezse vatandaşa sunulmamaktadır. Ülkemizde 8 yıldır gerçekleştirilen 'hasta hakları günü'yle ilgili olarak her yıl bir öncekinden daha kötüye gidiyoruz. Her yıl önceki yıla göre daha çok hak ihlali yaşanıyor. 2007'de yürürlüğe girecek olan GSS ile de bu durum bir kez daha doğrulanacak ve GSS için primini ödeyemeyenler hizmetten yararlanamaz hale gelecektir" dedi.
HAYAD: Hasta ilaca ulaşmak için cebinden para ödemek zorunda bırakıldı
Sekiz yıl önce 26 Ekim'i Hasta Hakları Günü ilan eden HAYAD, "Sağlıklı yaşamak, hastalandığımızda da iyi sağlık hizmeti almak, her vatandaşın isteğidir Bunun gerçekleştirilme zarureti bireyin kendi parasal gücüne, sosyal durumuna bırakılamayacak kadar önemli bir toplumsal konudur. Herkes sağlık hizmetine kolayca ulaşabilmeli, ücret ödemeden yeterli ve nitelikli sağlık hizmeti alabilmesi olanaklı hale getirilmelidir" dedi.
1 Temmuz 2006 tarihinde uygulanmaya başlanan "paket fiyat" genelgesiyle poliklinik sağlık hizmetlerine sınırlama getirildiğini, birçok ilacın sosyal güvenlik kurumlarının ödeme listesinden çıkartıldığını ve hasta ilaca ulaşmak için cebinden para ödemek zorunda kaldığını hatırlatan HAYAD, senelerce primini, vergisini ödeyen insanların ihtiyaç duyduklarında, sağlık hizmeti taleplerinin karşılanmamasını eleştirdi.
Primini ödeyemeyen kişilere sağlık hizmeti verilmeyecek
1 Ocak 2007 tarihinden itibaren, tüm hizmetler için hastaların katılım payı ödeyeceğine dikkat çeken HAYAD, şöyle devam etti:
"Bu katılım payı hekim muayenesi için 2 YTL'dir. Ayrıca Hekim, diş hekimi muayenesi, ayaktan tedavide verilen ilaçlar, ayaktan tedavide sağlanan ortez, protez, iyileştirme araç ve gereç bedelleri katılım payı alınacak hizmetler arasında yer almaktadır.
"Primini ödeyemeyen kişilere sağlık hizmeti verilmeyecektir. Bugün, Bağ-kur primini yatırmayan vatandaş nasıl sağlık hizmeti alamıyorsa, Genel Sağlık Sigortası ile tüm vatandaşlar işveren tarafından ödenmeyen sigorta primleri nedeniyle, acil haller dışında sağlık hizmetine ulaşamayacak ve mağduriyet yaşayacaktır. Bu kanunla hasta, katılım payı ödeyecek ama daha az sağlık hizmeti alacaktır."
Sosyal devlet anlayışını yok eden bu kanun ile genel bütçeden yeterince pay ayrılmayan sağlık hizmetlerinin finansmanının sağlığı bozulan insanların üstüne yıkıldığını belirten HAYAD, sağlık hizmetiyle ilgili olarak genel bütçeden sağlığa daha fazla pay ayrılması, toplanan primlerin verimli kullanılması, ,GSS' nin amacı sağlık hizmetini vatandaşın hakkı olarak görerek ve sağlık hizmetini eşit olarak sunması ve her yerde herkese kapsamlı sağlık hizmeti vermesi talep etti.
Sağlık Bakanlığı'ndan "ses yok"
Bianet'in haberi yayına girdiği saate kadar (16.45) Sağlık Bakanlığı'nın İnternet sayfasında ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Hasta Hakları Birimi'nde bu güne ilişkin herhangi bir değerlendirme bulunmuyordu. (MS/KÖ)