Dağlı, "Evrensel değerler açısından hasta hakları temel insan haklarıyla özdeş bir kavramdır" dedi.
"Bizim için hasta hakkı, sosyal ve hukuksal bir kavram olmanın ötesinde tıp eğitiminin de ana unsurları arasında yer almaktadır."
Tıp fakültesinde hasta haklarına saygılı hekimler yetiştirmek için çalıştıklarını söyleyen dekan Dağlı, "Bu alışkanlık uygulamalı derslerle kazandırılmaya çalışılıyor" diyor.
Dağlı, çağdaş tıp eğitiminde hasta haklarının öncelikli yere sahip olduğunu söyleyerek, "Bir hekim, belli bir dalda çok iyi olabilir. Tıbbi bilgisi mükemmel olabilir. Ancak, hekim, bu bilgiden yararlanacak olan kişilerin ve yararlanması gerekenlerin, bu bilgilere erişebilmesini sağlayacak bir anlayışa sahip değilse, sahip olduğu bilgiler bir diploma malzemesi olmaktan öteye gidemez" dedi.
Dağlı açıklamasında, hekime ulaşmanın, başta hastalar olmak üzere herkesin temel insan hakkı olduğunu vurguladı. Hekimin de bu hakka saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.
Dağlı açılamasında şöyle dedi:
"Ülkemizde hasta haklarına yaklaşım, 1998 yılında yayınlanan Hasta Hakları Yönetmeliği'yle farklı bir nitelik kazandı. Ancak, toplumuzda bunun tam olarak benimsendiğini söylemek mümkün değil.
"Toplumu bilgilendirmek için öncelikle hekimlerimizin ve özellikle yetişmekte olan hekimlerin hasta hakları konusunda donanımlı olmaları gerekir."
Bir hekimin, kişisel ve toplumsal boyutlarıyla insanı bir bütün olarak kavrayabilmesi gerektiğini söyleyen Dağlı, "Bu da kendisinden hizmet bekleyen kitlelerin haklarına doğru açıdan bakmakla olur" dedi. (AD)