"Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı 'Hekim seçme hakkı' tamamen ticari ve müşteri memnuniyet temelinde bir uygulama. İlkesi ve kapsamına dair kayıt ve kural yok. Hastanın dediğini yapıyoruz görüntüsü vererek sağlık hizmetini özel sektöre alıştırma mantığı..."
Sağlık hakkının kuramsal olarak, "insanın sürekli temas halinde olacağı 'ilk basamak hekimi'ni seçmek" olduğunu anlatan sağlık hakları aktivisti Mustafa Sütlaş, hastanın hangi hekimi seçeceğini bilmesi için hekimler hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini vurguladı. Sütlaş'a göre aksi takdirde uygulamada hekim seçme hakkı "sulandırılacak".
Tire Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Mehmet Emin Katancı ve Aliağa Devlet Hastanesi Başhekimi Sedat Ekinci'yse hastanın tercih ettiği hekimde tedavisi uygulamasının iki yıldır bir sorunla karşılaşılmadan sürdüğünü anlattılar.
Türkiye'de pilot il İzmir'de iki yıldır sürdürülen ve Aliağa'yla Tire Devlet Hastaneleri'nde başlayan uygulamanın ardından, Sabah gazetesinin haberine göre Sağlık Bakanlığı 17 hastanede daha hastalara "hekim seçme hakkı"nı tanıdı.
"Hekim ve hasta birbirini tanımadan uygulamanın anlamı yok"
Sütlaş, polikliniklere başvuran hastaların kayıtta istediği uzman doktorun adını görevliye bildirerek, ekstra ücret ödemeden istediği hekime muayene olabilmesini bianet'e, hekimlerin çoğunu ilk defa duyan bir hastaya fayda sağlamayacak bir uygulama olarak niteledi.
Geçmişte hastaların özel hekimlere ya da özel sağlık kuruluşlarına giderek bu hakkı zaten kullandığını ifade eden Sütlaş, bu hakkın sosyal güvence altında olması gerektiğini söyledi.
"'Hekim seçme hakkı'nın uygulanması için basamaklı hizmeti gerçekten var eden bir sistem olmalı. Hekimin, sadece hasta bir problem yaşadığında değil, genel sağlığıyla ilgili danışmanlık vermesi gerekiyor. Hekim ve hasta birbirini tanımalı. Bu hizmeti alırken de hasta ek yükümlülükler altına girmemeli ve ulaşılabilir noktada birden fazla hekim söz konusu olmalı."
"Hastanelerde sorun yok"
Her hekimin kendine ait poliklinik odası olduğunu kaydeden Ekinci, "Hastanın tercih ettiği bir hekim varsa yönlendirme yapılmadan hasta bu doktorla görüştürülüyor, eğer hastanın tercihi yoksa o sırada uygun olan doktora yönlendiriliyor" dedi.
"Aliağa Devlet Hastanesinde klinisyen hekimlerin sayısı 24. Hangi hekimlerle görüşeceği hastanın tercihine bırakıldığı için bazen bazı hekimler gün içinde daha yoğun olabiliyor..."
Uygulamadan hastaların memnun olduğunu belirten Katancı, Tire Devlet Hastanesinde hekimlerin mesai saatleri içinde bakabildikleri kadar çok hastaya baktıklarını ve doktorların yoğunluğunun benzer olduğunu söyledi. (GG)