Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in cevaplaması istemiyle, Türkiye'nin en uzun süre cezaevinde kalan kişisi olan Tahir Canan'la ilgili soru önergesi verdi.
Tahir Canan'ın 25 Mayıs 1979'da gözaltına alınarak tutuklandığını ve 11 yıl 10 ay 28 gün sonra 13 Nisan 1991'de şartlı tahliye ile serbest bırakıldığını hatırlatan Kaplan, Canan'ın 16 Mayıs 1993'te tekrar tutuklanarak hüküm giydiğini ve bugün hala cezasının infazının devam ettiğini belirtti.
Kaplan, 2003'te 4959 sayılı "Topluma Kazandırma Yasası" adlı yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Malatya 1 Numaralı Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin Canan'ın 12 yıl altı aylık cezasını tüm sonuçları ile birlikte ortadan kaldırıldığını söyledi.
Kaplan, buna rağmen Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi bu karara uymayarak Tahir Canan'ı tahliye etmediğini söyledi ve ekledi:
"Mahkemenin 1995/20 D. İş Sayılı kararında infaz süresi 2016 olarak belirlenmiş ise de, süre hesabı yanlış yapılmıştır. 36 yıl olarak belirlenen önceki mahkumiyetin aynen infazı söz konusu olsa dahi 5275 sayılı kanun 107/3-d maddesi uyarınca 30 yıl olarak infaz edilebileceğinden, bihakkın tahliye tarihi 2011 yılı olmasına rağmen Tahir Canan 30 yıl 11 ayı geçkin bir süredir cezaevinde bulunmaktadır. Ancak ne var ki, konuya ilişkin Bakanlığınıza yapılan başvurular ise kabul görmemiştir."
Bakana sorular
Hasip Kaplan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:
* Konu ile ilgili Bakanlığınıza yapılan başvurunun kabul görmemesinin hukuki dayanağı nedir?
* Tahir Canan hakkında verilen 12 yıl 6 ay ağır hapis süresini içeren son mahkûmiyet kararından sonra cezalar içtima ettirilmemiştir ve birden fazla müddetname düzenlenmiştir. Yasalarda yer almayan bu uygulamanın dayanağı nedir?
* Hükümlünün cezalarının infazında sonraki mahkûmiyetin infazından başlanılmasının nedeni nedir? Lehe olan yasal düzenlemeler neden geçmişe yürümemiştir? Yasaların uygulanmasında oluşan çelişkinin nedeni nedir?
* Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi neden Malatya 1 Numaralı Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin "12 yıl 6 aylık cezanın tüm sonuçları ile birlikte ortadan kaldırılması yönündeki kararına" uymamış ve Tahir Canan'ı salıvermemiştir?
* Tahir Canan'ın avukatları tarafından mahkemelere yapmış oldukları başvuruların sonuçsuz kalmasının nedeni nedir? Kişinin gereğinden fazla cezaevinde kalmış olmasını nasıl yorumluyorsunuz?
* Tahir Canan'ın ilk hüküm giydiği cezaya konu suçu işlemediği ve bu suçu işleyen kişinin ikrarına rağmen hüküm giymiş olmasının nedeni nedir? Bahse konu dosyaya ilişkin yeterince delil değerlendirmesi yapılmaksızın hüküm kurulmuş olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
* Kişinin mevcut mağduriyetinin giderilmesi adına ne yapmayı düşünüyorsunuz?
* Bakanlığınıza Tahir Canan örneğinde olduğu gibi kaç vakıa taşınmıştır? Bu mağduriyetlere ilişkin neler yapılmıştır?
"Yeni Tahir Canan'lar Olabilir"
12 Eylül döneminde Kurtuluş davasından yargılanan ve hüküm giyen Recep Kaygusuz, Sevil Topaloğlu, Orhan Ocak ve Hayati Bozer, 1991'de şartlı tahliye edilmelerine karşın tekrar cezaevine grime ihtimaliyle karşı karşıyalar.
Devrimci 78'liler Federasyonu'na bağlı Samsun 78'liler Derneği üyeleri, idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile Kızıldere'de öldürülen Mahir Çayan'ı anmak için 6 Mayıs 2007'de Tokat Kızıldere'ye gittikleri gerekçesiyle örgüt propagandasından ceza aldılar.
Dosyaları Yargıtay Ceza Kurulu'nda olan Kaygusuz, Topaloğlu, Ocak ve Bozer'in 1991'deki şartlı tahliyeleri, Ceza Kurulu'nun yerel mahkemenin kararını onaylaması durumunda yanacak ve tekrar cezaevine girecekler. (EKN)