*Fotoğraf galerisi için tıklayın.
Sevgi bir fotoröportaj hazırlamak için "hasat" konusunu seçerken toprakta çalışmanın, ekin yetiştirmenin önemine işaret etmiş ve oldukça yoğun emek gerektiren bu işin kendisi için ilginç olduğunu söylemişti. Özellikle buğday ekimini ve hasadını fotoğraflamak istiyordu. Bu konu aynı zamanda Şırnak'taki önemli bir ekonomik ve sosyal göstergeye işaret ediyordu. Şırnak ilinin merkezinde yaşayan ailelerin büyük bir kısmı tarımla uğraşıyor, bazıları ise hayvan yetiştiriyor, besicilik yapıyordu.
Sevgi, hasat hikâyesini anlatmak için bir arkadaşının ailesini seçti. Onlarla görüşerek çekim izni aldı. Tunç ailesi Şırnak'ın hemen dışındaki tarlalarına giderken onlara eşlik etti. Hasat sürecini sabahın erken saatlerinden başlayarak sonuna kadar izledi.
Sevgi'nin çektiği fotoğraflar daha çok üretim sürecinde aktif olarak yer alan kadınları gösteriyordu. Bu seçki kadınların gözünden bir hasat hikâyesi anlatıyor. (Sevgi Bayar 14 yaşında)
Paletî
Sevgiyê wekî mijara hevpeyvîna bi wêne, "paletî" hilbijart, ku girîngiya xebata li nav erdan û çinînê nîşan dide. Gotibû ku ev karê ku kedeke mezin divê ji bo wê pir balkêş e. Bi taybetî dixwest çandinî û çinîna genim bikişîne. Vê mijarê her wisa li Şirnexê nîşanereke girîng a aborî û civakî nîşan dida. Piraniya malbatên li navenda bajarê Şirnexê dijîn, bi çandiniyê re têkildar in. Hinek ji wan jî heywanan xwedî dikin, dermaleyan xwedî dikin.
Sevgiyê ji bo çîroka çinînê vebêje, malbata hevalekî/e xwe hilbijart. Bi wan re hevdîtin kir û destûra kişandina wêneyan stand. Malbata Tunç dema diçûn nav erdên xwe yên li dervî bajêr, Sevgî jî bi wan re diçû. Dema çinînê ji serê sibehan heta dawiyê temaşe kir.
Wêneyên ku Sevgiyê kişandin, bi piranî jinên ku di dema hilberînê de çalak in nîşan dide. Ev bijare, di çavên jinan de çîroka çinînê vedibêje. (Sevgiyê Bayar 14 salî)
* Anadolu Kültür'ün 2002'den beri kültür ve sanatın sivil alanların oluşmasına destek sağlayacağına ve çatışmalı ortamlarda barışa katkı sunacağına inanarak Anadolu'da çalışmalar yürütüyor. Açık Toplum Vakfı ve Chrest Foundation'ın da destek verdiği "Fotoğrafla Hatırlamak: Çocuk ve Gençlerle Fotoğraf Atölyeleri" projesi onlardan biri.
59 genç fotoğrafçı üç ay süren atölyeleri boyunca kendi yaşadıkları yerleri ve kendi hikayelerini fotoğraf aracılığıyla anlattı. Şırnak, Batman, Van, Mardin ve Yüksekova'dan 2011 yılına dair birer belge olan bu çalışmalar, Türkçe ve Kürtçe olarak hazırlanan kitap Anadolu Kültür tarafından yayınlandı. Bu başarılı projede üretilen fotohikayeleri, bianet'ten dizi olarak izleyebilirsiniz.
- Benim Mahallem / Taxa Min [27 Ağustos 2012]
- Bakkal Babam / Bavê Mın Î Dıkandar [28 Ağustos 2012]
- Kurs / Qûrs [29 Ağustos 2012]