Haberin İngilizcesi için tıklayın
Dün akşam saatlerinde Batman’a bağlı tarihi Hasakeyf’te çıkan yangın, gece saatlerinde söndü. Yangının, 2010 yılından beri ziyarete kapalı alanda çıktığı öğrenildi.
Hasankeyf’ten aktivistler, bianet’e yaptıkları değerlendirmelerde, yangına helikopterle müdahale edilmemesine tepki gösterdi.
TIKLAYIN - 1954'ten 2019'a Ilısu Barajı - Hasankeyf
"Yangın insani nedenle çıkmış olabilir"
Hasankeyfle Dayanışma Koordinasyonu’ndan gazeteci Mehmet Kızmaz, yangın çıkan bölgenin ileride turizme açılacak bölge olduğunu hatırlatıyor:
“Antik Hasankeyf Kalesi’nin olduğu ve 1960’larda insanların orada kaldığı bölümde yangın çıktı yani ziyarete kapalıydı. İçinde Osmanlı darphanesinden tutun birçok eser vardı.
“Burası su altında kalacaktı. Bu alanı ziyarete açıp gemilerle vs burada Halfeti benzeri bir şey yapacaklardı. Çünkü, bu şekilde reklam yapıyorlardı. O alan duvar ve tellerle kapatıldı o alana kimse girmiyordu.
“Orada çalışan işçiler öncelik kullanıp oraya insanları çıkartabilir. Onların çıkarttığı insanlar mı orada şey unuttu? Acaba orada bir cam mı unutuldu? Yangının çıkış nedenini bilmiyoruz.
“Yangına müdahale konusunda ciddi eksikler yaşandı. Helikopterle müdahale edilmedi. Bu bizim eleştirdiğimiz bir konu.”
TIKLAYIN - "Hasankeyf'i Kurtarmak Hayal Değil, Referandum Yapılabilir
Ayboğa: Batıda kullanılan helikopterler neden bölgede yok?
Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi’nden Ercan Ayboğa da yangının çıkış nedeninin kuru otlar olabileceğini belirterek şu noktalara dikkat çekti:
“Yağış çok fazlaydı kuru otlar normale göre daha fazla bir yer kaplıyor orada belki yangın bu nedenle çıkmıştır. Yangının çıkış nedenine dair net bir bilgi yok.
“Orada yanan alan ziyarete kapalı. Bu alandan sorumlu olan BRJ isimli bir şirket var. Şirket orada sözde sağlamlaştırma çalışmaları yapıyor. İleride turizmde kullanılmak üzere liman çalışmaları yapıyor, ilerdeki turizm için.
“Hasankeyf’te bize eposta gönderen iki kişi, bu şirketi suçluyor. ‘Sorumluluk bunlarda’ diyor. Ama çok somut bir delil yok. Tahmin üzerine ilerliyoruz.
“Yangının olduğu yer kalenin arkasındaki tepe orada mağara var çok sayıda anıt da var. Yangının birçok esere zarar verdiğini düşünüyoruz. Örneğin orda çok sayıda irili ufaklı tarihi eşya var. Eyyubilere ait cami var. Camiinin zarar görüp görmediğini henüz bilmiyoruz. Mezarlık alanı var Ortaçağ’dan kalma onların zarar gördüğünü düşünüyoruz."
“O bölgeye araç yolu yok. Ancak, helikopterle müdahale edilebilir. Batıda helikopterler bu işler için hazır hale getirilerken buradalarda böyle bir şey olmaması eksikliktir.
“Eminim bu bölgede yüzlerce askeri helikopter vardır bu tür yangınlara karşı da iki üç tane helikopter hazır bulundurulsun.
“Devlet kurumlarından bunu bekliyoruz. Belediyelerin helikopter alacak gücü yok.” (EMK)
* Fotoğralar: DHA