Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde yürütülen kazı çalışmalarında Roma dönemine ait mozaikler bulundu.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Abdulselam Uluçam, Hasankeyf'te ilk kez duvar mozaiklerine rastlanıldığını, kale girişinde bulunan Roma dönemine ait nöbetçi kulesinde ortaya çıkarılan duvar mozaiklerinin Hasankeyf tarihi açısından çok önemli olduğunu belirtti.
2 bin 500 yıllık mozaikler
"Roma dönemine ait kale girişindeki bekçi kulesinin girişinde, Zeugma mozaiklerinin benzerine rastladık. Bu duvar mozaik, MÖ 4. yüzyıla ait. Hasankeyf’te ilk kez mozaikten duvar bulunması Romalıların buraya ne nedenli önem verdiğinin bir kanıtı.
Hasankeyf'te yürütülen kazı çalışmalarında ilk defa bir duvar mozaiğinin ortaya çıkarıldığını söyleyen Uluçam "Binanın tarihi yapısına uygun, renkli mozaiklerden oluşan bir kompozisyon parçası tespit ettik'' dedi.
Roma dönemine ait nöbetçi kulübesinin kulesinde, duvarların üst kısımlarının yerden yaklaşık 1,5 metreden sonrasının mozaiklerle kaplı olduğu ortaya çıktı. Kule 2005'teki kazılarda ortaya çıkarılmıştı.
Uluçam "Bu Hasankeyf kültürü açısından önemli bir nokta. Çünkü biz bu bölgede Roma döneminin varlığını, sanatını sadece döşeme mozaikleriyle algılıyorduk. Ancak bu duvardaki mozaikler Hasankeyf'in Roma döneminde sadece bir askeri üs olarak kullanılmadığını ortaya koydu. Mozaikler gösteriyor ki, burada Roma döneminde zevke yönelik, süslemeye yönelik birtakım sanatsal faaliyetlerde de bulunulmuş.''
2005 kazılarında buldukları mozaikleri "döşeme mozaik" sandıklarını söyleyen Uluçam "Muhtemelen bunlar duvarlardan düşen mozaik parçaları. 2005 yılı kazılarında bulunan mozaikleri Mardin İl Müzesi'ne göndermiştik. Şimdi bulduklarımızla onları birleştirdiğimizde kompozisyon ortaya çıkmış olacak" dedi.
Uluçam: Bu eserler taşınamaz
Hasankeyf’in taşınmasıyla ilgili karar verecek olan bilimsel kurulun gelecek hafta bölgede incelemelerde bulunacağına değinen Prof. Dr. Uluçam, “Hasankeyf’teki görevlerimden ötürü belki de beni kurula almaları uygun görülmedi ama, dün söylediğim gibi bugün de tekrarlıyorum. Buradaki eserler taşınamaz" dedi.
"Bilimsel kurulun üyeleri de gelip görecek. Eğer 'bu eserleri bu teknolojiyle taşırız' diyorlarsa, yapsınlar. Fakat buradaki tek eser yerinden kaldırılamaz, elinizde kalır. Tuz-buz olur.” (TK)
* Bu haberi Batman Çağdaş ve Batman Postası gazetelerinden derledik.