Tüm itirazlara rağmen 12 bin yıllık Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında kalenin iki tarafındaki vadilerde bulunan mağaralara dolgu çalışması ile beraber “tehlike arz eden kayalar”ın düşürülmesi çalışmaları yapılıyor.
Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, çalışmalar kapsamında tehlike arz etmeyen ya da düşme ihtimali az olan kayaların da dinamit tarzı patlayıcılar ile düşürülerek kalenin doğal yapısının bozulduğunu belirtti.
Girişim yaptığı basın açıklamasında şöyle dedi:
“Bu kayaların düşürülmesi çalışmalarında dinamit tarzı patlayıcılar kullanılmaktadır. Bu patlamalar diğer kayalarda da titreşimlere neden olmakta, kalenin doğal yapısı bozulmaktadır. Düşen kaya parçaları kilise kalıntılarına ve şaraplıklara geri dönüşü olmayan zararlar vermektedir.
“Vadi eko-sistemin üzerine kurulmuş kale mağaraları, kuyuları ve gizli geçitleri olan bir yerdir. Vadinin etrafı çevrilemez. Kale altı ve üstü kireçten oluşan bir yapıdır. Etrafı beton ile çevrilirse bile su sızacaktır. Ayrıca Hasankeyf'in kale yapısı yumuşak olduğu, baraj gölü yükselmekle beraber su ile temas edilmesi halinde aşınmanın ve bunun da büyük ihtimalle yeni yıkımlara neden olacağı bilinmektedir.
"Mağaralara ve vadilere dolgu yapılması, perde betonla kalenin izole edilmesi, kayaların zorla düşürülmeye çalışılması 12 bin yıllık Hasankeyf’in doğal tarihine zarar vermektedir.”
210 mağara doldurulacak
Girişimin açıklamasına göre, 21 Haziran 2017'de Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Hasankeyf ziyaretinde Antik liman iskele inşaat ikmal ihalesinin yapıldığını Hasankeyf’te tehlike arz eden kayaların düşürülmesi, Dicle nehri derivasyon işleri, mağaraların doldurulması, küçük saray güçlendirme işleri, vadilerin dolguları, Dahlika deresi ıslah işleri, izleme ve ölçüm sistemi işleri, antik liman işleri yapılacağı ihalesi yapılan bu işlerin sözleşmesi imza safhasında olduğunu açıkladı. Bir süre sonra Hasankeyf’te çalışmalar başladı.
Temmuz 2017 tarihinde yaptığı açıklamada Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven yaklaşık 210 mağaraya dolgu yapılacağını belirtti.
Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen da şöyle demişti:
“Baraj dolduktan sonra esas dediğimiz Hasankeyf’in tamamı su altında kalacak. Göl havzası yükseldiği zaman kalenin etrafı suyla çevrileceği için, kanyon ve vadilerde çok sayıda mağara var, oralara su basmış olacak. Hasankeyf’in kale yapısı biraz yumuşak, zamanla su ile temas edilmesi halinde aşınma söz konusu. Kalede üç bin mağara, saraylar, cami ve kiliseler var. Amaç Hasankeyf Kalesi’nin su altında kalmayan kısmını, kalenin kaya yapısının zarar görmemesi için etrafını izole etmek.” (NV)