Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, Devlet Su İşleri’yle (DSİ) Ilısu Konsorsiyumu arasında baraj yapımı anlaşmasının imzalanmasından sonra Hasankeyf’in 9 bin yıllık tarihini yok edeceğini belirterek projeden vazgeçilmesi çağrısı yaptı.
Girişim, Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralı Projesi'nin gerçekleşmesi için Almanya, Avusturya ve İsviçreli ihracat kredi kuruluşlarıyla (ECA) ile DSİ arasında anlaşma için bir adım daha atıldığına işaret etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in, “Ilısu Barajı Projesi'nin kararlılığın sembolü olduğu” yönündeki görüşlerini eleştiren girişim, “Niye en az 9 bin yıllık Hasankeyf'i ve yüzlerce arkeolojik SİT alanını sulara gömüyor, bunun için yasaları bile değiştirip bir çok kanunu çiğnemeyi göze alıyorsunuz?” sorusunu yöneltti.
Ilısu barajının yapılacağı arazilerin verimli olduğuna dikkat çeken girişim, insanların göçe zorlandığını, Ilısu Barajıyla üretilecek enerjiye alternatif bölgede başka enerji kaynaklarının bulunduğunu ekledi.
Mücadeleye devam edeceğiz
Girişim, Almanya, Avusturya ve İsviçre hükümetlerine bu projeye kredi teminatını geri çekmeleri için çağrıda bulundu.
Barajın yapılmaması için çabalarının süreceğini açıklayan Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi açıklamasında, “Ilısu projesi durana kadar devam edecektir” dedi. (AÖ)