*Fotoğraf: AA (Arşiv)
Haberin İngilizcesi için tıklayın
12 bin yıllık antik kent Hasankeyf'i, 199 köyü ve üstün biyo-çeşitliliğe sahip Dicle Vadisi'ni sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı Projesi'nde sona yaklaşıldı.
Hükümet yetkilileri, 10 Haziran 2019'de, yani iki gün sonra, Ilısu Barajı'nda suyun tutulacağını açıklamıştı. Ancak bölgeden gelen son bilgilere göre şu an su tutulmaya henüz başlanmadı.
Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi'nden Ercan Ayboğa, bölgeden son bilgileri bianet'e aktarırken, dünyada inşaatı tamamlanmasına rağmen iptal edilen projeleri hatırlattı ve "Hasankeyf'i kurtarmak hayal değil, sesimizi yükseltelim" çağrısı yaptı.
"Hükümetten hiç ses yok"
"Su tutma işleminin bugün başladığına dair henüz bir bilgi edinemedik, yerelden bilgi bekliyoruz. Ama dün ertelendi yönünde haberler ulaşmaya başladı" bilgisi veren Ayboğa şöyle devam etti:
"Şunu da söyleyeyim yaz başlamak üzere, yaza girerken bizim coğrafyada su tutma yapılmaz, ekim kasıma kadar bunu çok yavaş işleyecek bir durum olarak düşünüyorduk.
"Ertelenirse bizim verdiğimiz tepkiler nedeniyle. Tabii ki projenin durdurulmasını talep ederdik ama kaç mektup yazdık hiç ses yok. Kör sağırı oynuyor maalesef hükümet.
"7-8 Haziran'da dünyanın 35 yerinde insanlar bir araya geldi. Bu önemli bir şey, Irak'ın sadece 10 şehrinde tepki oluştu. Irak'tan Basra'ya kadar insanlar suyu Hasankeyf'i savundu. Mezopotamya coğrafyası kapsamında sahip çıktılar.
"7-8 Haziran'da yapılan eylemlerde Türkiye'den de ünlü isimlerin duruş göstermesi önemli oldu.
"Önümüzdeki aylar çok kritik"
"Bunu daha da geliştirmek istiyoruz önümüzdeki haftalarda. Önümüzdeki aylar çok kritik. Eylem günüyle bir ivme yakaladık. Aralıksız bir şekilde sonbaharda Ilısu Baraajı'nın durdurulması gerekiyor.
"Hayali bir talep olduğunu düşünmüyorum, çünkü gerçekten bir kültürel miras olduğu ortada, Ortadoğu'da bütün halkların mirasıdır Hasankeyf.
"Bütün halkların da sahiplenmesini istiyoruz. Hasankeyf kritik bir nokta, evet yıllardtır inşaat sürüyor ve 20 yıldır da kampanyalar sürüyor. 20 yılda beş kez de durduruldu tepkiler üzerine.
"Bu herkesin mücadelesi, herkes kendi çapında bir şey yapabilir. Dünyada birçok inşaatı tamamlanmış proje, faaliyete geçmedi.
"Bunun içinde barajlar da var, nükleer santraller de var. Örneğin Tayland'da Pak Mun isimli bir baraj tamamlandı, ancak balıkçıların protestosu sonucu su tutma işleminden vazgeçildi.
*Fotoğraf: AA (Arşiv)
"Türkiye'de de referandum yapılabilir"
"Avusturya'da 40 yıl önce inşaa edilen bir nükleer santral yapılan referandum sonucu faaliyetini durdurdu. Türkiye'de de referandum yapılabilir. Böyle bir şey önerebiliriz. Türk hükümetine şunu diyoruz şimdi durdur.
"Projeyi hemen iptal etmesinler, gel yerel toplumla birlikte bu işi tartıştı. Ortak bir tartışma süreci başlatalım, buradan çıkacak sonuca göre hareket edelim. Hükümet böyle bir adım atmalı, toplum için olan mevzularda yerel halkla konuşulmalı.
"Önümüzdeki haftalarda peşini bırakmayacağız, Türkiye'den geniş bir kesim buna 'dur' demeli.
"Hasankeyf, 9 kriteri karşılıyor"
Ayboğa, UNESCO'nun tepkisizliğine yönelik eleştiriler hakkında ise şunları söyledi:
"Bu yıllardır sürdürülen bir tavır, UNESCO risk altındaki önemli mekanizmasını değiştirmesi lazım.
"Sur da miras listesinde ama onu için de bir şey yapmıyor.
"Dünya Miras Komitesi ilgilenmeli, o da 21 devletten oluşuyor. Hepsini de dünya miras alanları konusunda yetersizliğini
bildikleri için bu konuda da susuyorlar. Bize göre kirli ittifaklar var devletler arasında.
"Dicle vadisinin dünya mirası listesi için gerekli olan 10 kriterden 9'unu yerine getirdigği söyleniyor. 0018 yılında yayınlanan rapora dayanıyor bu. Prof. Dr. Zeynep Ahunbay'ın hazırladığı bir rapor.
"Dünyadaki çoğu koruma alanı ortalama beş kriteri karşılarken, dokuz kriteri karşılayan bir bölge dikkate alınmalı.
"Rapor burada höyük olduğunu da gösteriyor. Ama hükümet ve bakanlık bunu ciddiye almıyor." (PT)