Fotoğraf: AA
2 Haziran akşamı Bodrum'daki evinde geçirdiği kalp krizi sonunda hayatını kaybeden Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltık, bugün son yolculuğuna uğurlandı.
Kartal Cemevi'nde ailesinin ve sevenlerinin katılımıyla düzenlenen törenin ardından, Saltık'ın cenazesi Küçükyalı Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Bazı şeyleri duyurmak çok zor, büyük acıları... Belki sonra, dilimiz döndüğünde... Şimdi kısa sürmüş ömre sessizce ağıt yakıyoruz. Hasan Saltık yaşadı, devri daim olsun. pic.twitter.com/T1I23zpCk9
— Kalan Müzik (@Kalan_Muzik) June 3, 2021
Kartal Cemevi'ne Hasan Saltık için "Kalan'lar seni çok özleyecek usta" yazan bir afiş asıldı.
Yaklaşık 30 yıldır Anadolu topraklarının müziğini arşivleyen, dünyanın en geniş koleksiyonlarından birinin yaratıcısı Saltık 57 yaşındaydı.
Kartal Cemevi'ndeki törene Saltık'ın eşi Nilüfer Saltık, abisi Kemal Saltık, çocukları Ekin ve Helin Saltık taziyeleri kabul etti. Törene İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Kartal Kaymakamı Abdullah Demir'in yanı sıra oyuncu Turgay Tanülkü, Ali Rıza Binboğa, Volkan Konak, Kenan İmirzalıoğlu, Mahsun Kırmızıgül, Şevval Sam, Oktay Kaynarca, Kubat, Yavuz Bingöl, Sedat Anar, Mazlum Çimen, Cengiz Özkan'ın da arasında bulunduğu sanat dünyasından isimler katıldı.
Yaptığı çok kıymetli müzikal arşiv çalışmaları ile tüm dünyaca tanınan, önemli projeleriyle kültür dünyamıza katkı sunmuş Hasan Saltık'ı, Kartal Cemevi'nden sonsuzluğa uğurladık. Kederli ailesine taziyelerimizi ilettik, acılarına ortak olduk. Devri daim olsun... pic.twitter.com/wYNaPBkgK8
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) June 4, 2021
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Hasan Saltık uzun yıllardır müziğimize emek veren, müzik kültürümüzün yaşaması için yoğun gayret gösteren önemli bir kültür insanıdır. Bu coğrafyada neşet eden türkülerin, şarkıların, ağıtların, boşlukların tespitinde ve yayılmasında önemli hizmetleri olmuştur. Bu toprakların, Anadolu'nun duygusunu, sahasını, nefesini günümüze taşıyan ve geleceğe aktarılmasının da zeminini oluşturan isimlerdendir" dedi.
Eş Genel Başkan Yardımcımız Alican Önlü, vekilimiz Ali Kenanoğlu, İl Eş Başkanlarımız Elif Bulut, Erdal Avcı ve yöneticilerimizle hakka yürüyen Hasan Saltık'ın Kartal Cemevi'inde düzenlenen cenaze merasimine katıldık. Ailesi ve sevenlerinin başı sağolsun. Devri daim olsun. pic.twitter.com/sOg42Qe0jm
— HDP İstanbul (@HDPistanbul) June 4, 2021
Obua bölümü, ofisboyluk, miçoluktan Kalan Müzik'e
Hasan Saltık Kalan Müzik'in kuruluş hikayesini bianet'e şöyle anlatmıştı:
"Tamamen tesadüfî. Tunceli'den göç edince konservatuar sınavlarına girdim ve obua bölümünü kazandım. Obua nedir bilmiyordum ama kulağım iyiymiş. Bir yıl okuyabildim. Çünkü parasızdım ve simit satıyordum. Sonra Suadiye Lisesi'ne geçtim. O dönemde reklam ajanslarında ofisboyluk yaptım.
"O yıllarda gemilerle ABD'ye gitmek modaydı. Ben de miço olarak iki sefer yaptım ama gemim ABD'ye uğramadı. Seyahatlerden sıkılınca askere gittim. 1988'de asker dönüşü yine gemi ararken, amcamın oğlu Rahmi Saltuk'un plak şirketine girdim. Taverna müziği furyasında, yapımcılar güzel kazanıyordu. Daha iyisini yapabileceğimi düşündüm ve işe koyuldum. Saltuk Plak'ta Ahmet Arif'leri ve Grup Yorum'un Cemo'sunu yaptım.
"Bu işi yapacağımı anlayınca, şirketimi kurmaya karar verdim. Mühendis Kemal ağabeyimden para aldım, annemin bileziklerini bozdurdum ve Plakçılar Çarşısı'nda bir yer tuttum. Şirket kurmaya param yetmeyince, ağabeyimin Kalan Mühendislik Şirketi'ne Ticaret Odası'ndan "Müzik de yapabilir" ibaresini eklettim. Orada Grup Yorum'un Yürek Çağrısı albümünü ve Gülbahar'ın albümünü yaptım."
(AÖ)
Kaynak: AA