İstanbul Gülsuyu’nda Hasan Ferit Gedik’in öldürülmesiyle ilgili davanın Kartal’daki Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 10. duruşmasında altı sanık tahliye edildi. Gedik ailesinin avukatlarının girişinin sınırlandırıldığı, basına kapalı yapılan duruşmada karar, dün gece 24:00 civarında açıklandı.
“Çete kurmak, yönetmek, cinayet, uyuşturucu satıcılığı” gibi suçlarla yargılanan sanıklar Gedik’in ailesini ve avukatlarını bu duruşmada da tehdit etti, avukat Günay Dağ ölümle tehdit edildi.
Mahkeme, 22 tutuklu sanıktan Süleyman Tüfekçi, Kinyas Taşhan, Yakup Kutlu, Şafak Velioğlu, Ercan Kütük ve Ahmet Turhan’ın tahliyesine karar verirken, gerekçe olarak “atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve tutuklu kaldıkları süreyi” gösterdi. Diğer 16 sanığın tutukluluğunun devamına karra verildi.
Üç tutuksuz sanığın savunmalarının alınmış olması gerekçesiyle de haklarında bulunan yurt dışı çıkış yasağını kaldırıldı. Kent dışında bulunan sanıkların ifadesi gelecek duruşma SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) aracılığı ile alınacak.
Mahkeme heyeti, müştekilerin gelecek celse duruşmaya zorla getirilmesine karar verirken, duruşmayı 13 Nisan saat 10.00'a bıraktı.
Duruşmada ne oldu?
Duruşma için mahkeme salonuna girebilenler de elektriklerin kesildiğini fark etti, sabah erken saatlerinden itibaren duruşmanın yapılacağı blok karanlıkta kaldı.
Sanık avukatları duruşmanın kapalı yapılmasını talep etti. Mahkeme talebi kabul ederek, duruşma salonundaki basın emekçileri dahil herkesi dışarı çıkarttırdı. Salona zorlukla girebilen basın mensupları dışarı çıkarken, sanıklar gazetecilere “Güle güle” diye seslendi.
Mahkeme ayrıca müşteki için bir avukatla temsile karar verildi. Bu karara göre, Hasan Ferit Gedik ailesinin üç avukatı duruşma salonunda kalabildi.
Avukatlar da kararı protesto ederek duruşma salonunu terk etti. Bu arada duruşmanın yapılacağı blokta kesilen elektrik, Kartal’daki Anadolu Adliyesi'nde avukatların salondan ayrılmasıyla tekrar geldi.
Adliye girişinde basın açıklaması yapan avukatlar yaşananların savunmaya engel teşkil ettiğini belirtti, mahkeme heyetinin tutumunu kınadı.
Tutanak tuttuklarını belirten avukatlar, reddi hakim taleplerini Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) gönderecek.
Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Gedik de yaptığı konuşmada, "Katilleri koruyorlar. Mücadele için çok çabaladım dik durmaya çalıştım bugünden sonra yok umudum, adalet yok" dedi.
Duruşma aileler, avukatlar ve gazetecilerin yokluğunda yapıldı. Gedik ailesinin avukatlarının reddi hakim talebi de reddedildi.
Ne olmuştu? |
21 yaşındaki Hasan Ferit Gedik 29 Eylül 2013'te Gülsuyu'nda uyuşturucuya karşı yürüyüşte, protestocuların üzerine ateş açılması sonucu vurularak hayatını kaybetti. Gedik'in öldürülmesinin ardından cenazesi de polisin, Gedik'in yaşadığı Armutlu'nun girişini kesmesi sonucu üç gün boyunca defnedilemedi. Otopsi raporunda Gedik'in altı kurşunla vurulduğu ortaya çıktı. Vurulduğunda üstünde olan giysileri yani olayın delilleri ise kaybedildi. Soruşturmaya dair iddianame Mayıs 2014'te tamamlandı. Soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılıp Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasıyla, soruşturmayı Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgüt, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu devralmıştı. Savcı Nihat Demir'in hazırladığı iddianamede 15'i tutuklu 35 sanığa "Kasten yaralama", "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "Kasten öldürme", "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "Kasten öldürmeye teşebbüs", "Nitelikli yağma", "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "Suç delillerini yok etme gizleme veya değiştirme suçluyu kayırma", "Yargı görevini yapanı etkileme" ve "Mala zarar verme" suçlamaları yöneltildi. İddianamede 17 sanığın "Kasten öldürme ve öldürmeye teşebbüs" eyleminde silah kullanan şüpheliler arasında olduğu, suç aletlerini gizlediği, kimi şüphelilerin ise suçluların kaçması eylemlerinden sorumlu oldukları belirtildi. Gedik'in öldürülmesinin de içinde yer alan Gülsuyu'ndaki olaylarla ilgili yargılanan sanıklar hakkında, 11 yıl ile 269 yıl arasında değişen hapis ve müebbet hapis cezaları isteniyor. Hasan Ferit Gedik cinayeti davasında ilk dört duruşma "salon küçük olduğundan" ve "güvenlik sebebiyle" yapılamadı. İddianame ancak dokuzuncu duruşmada okundu. |