Serbesti gazetesi yazarı Hasan Fehmi Bey 6 Nisan 1909’da öldürüldü.
1874’de doğan Hasan Fehmi Bey, İstanbul’da Mülkiye Mektebi’nde eğitim gördü.
Paris’e giden Hasan Fehmi Bey orada Prens Sabahattin ve çevresi ile tanıştı. Ardından Mısır’a gitti.
2. Meşrutiyet’in ilanından sonra İstanbul’a dönen Hasan Fehmi Bey, Serbesti Gazetesi’nde yazılar yazmaya başladı.
Yazılarında İttihat ve Terakki yönetimine karşı sert eleştirilerde bulundu. Yazıları, gazeteye tehdit mektuplarının gönderilmesine sebep oldu ancak o, eleştirilerine devam etti.
6 Nisan 1909 gecesi arkadaşı Ertuğrul Şakir Bey ile Beyoğlu’ndan Sirkeci’ye giderken öldürüldü. Cinayet aydınlatılamadı. 8 Nisan günü, binlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle II. Mahmut Türbesi’ne defnedildi.
Yazar Hıfzı Topuz, "Özgürlüğe Kurşun" kitabında Hasan Fehmi Bey ile ilgili şunları yazdı:
"Daha her şey o kadar yeniydi ki. İkinci Meşrutiyet ilan edileli henüz sekiz olmuştu. Abdülhamit tahttan indirilmemiş ama yönetim İttihatçıların eline geçmişti. Zat-ı şahanelerinin hiçbir yetkisi kalmamıştı. Sadrazam Hüseyin Hilmi Paşanın başkanlığında kurulan kabineyi gerçekte Enver, Talat ve Cemal paşalar yönetiyordu. Basın sözde özgürlüğe kavuşmuş sansür kaldırılmıştı ama İttihatçılara ters düşecek tarzda yazı yazanlar karşı koyanlar, vatan haini saylıyordu."
Hasan Fehmi, ailesi Yunanistan'dan göç etmiş, Mekteb-i Sultani'de okumuş, Fransa'ya kaçmış Jöntürklerden etkilenmiş, Mülkiye'ye girmiş, Paris'e gitmiş, Meşrutiyet'in ilanıyla geri dönmüş fakat İttihatçılara ihtiyatla bakan biriydi. Serbseti gazetesi hiç kimseye yakın durmayacak, özgürlükleri savunacaktı. Hasan Fehmi'nin ilk işlerinden biri şeyhülislamın yolsuzluklarını ve İttihatçıların buna nasıl göz yumduğunu yazmak oldu. Cenazesinde 50 binden fazla insan yürüdü.”
Hasan Fehmi Bey’in öldürüldüğü 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü olarak anılıyor. (EA)