*Fotoğraf: Kenan Kantarcı
6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Hatay'daki enkaz kaldırma ve ayrıştırma çalışmaları, aradan geçen beş ayı aşkın süreye rağmen hem çalışanlar hem de depremzedeler açısından olumsuz etkilere yol açacak şekilde devam ediyor.
Hatay Valiliği'nin "ayrıştırma işlemi yerinde yapılmıyor" yönündeki açıklamasına rağmen yıkımları gerçekleştiren firmaların çoğu yerinde ayrıştırma yapıyor. Sadece ayrıştırma işlemi yapılması için belirlenen bazı alanlar ise yerleşim yerlerinin ortasında yer alıyor.
TIKLAYIN - "Yıkımlar ve dökümler böyle devam ederse yaşamları yok ederiz"
Harita Mühendisi Kenan Kantarcı, Defne ilçesine bağlı Bostancık Mahallesi sınırları içerisinde yapılan enkaz ayrıştırma çalışmalarını havadan görüntüledi.
bianet'e konuşan Kantarcı, enkaz ayrıştırma alanının, Defne Devlet Hastanesi'ne yakın bir konumda olduğunu, çevresinde evlerin ve tarım alanlarının bulunduğunu belirterek, "Molozları toplayan şirketlerin kendi inisiyatifleri doğrultusunda hareket ettiğini düşünüyorum. Muhtemelen döküm ve ayrıştırma işlemi yaptıkları yer de özel mülkiyet. Arsa sahibinin bilgisi dışında böyle bir işlemin yapıldığını düşünmüyorum açıkçası. Ancak böyle bir yerde, böyle bir işlem için sahibinin rızası olması yetmez" dedi.
Fotoğraf: Kenan Kantarcı |
Yetkililere çağrı
Kantarcı, enkaz ayrıştırmasıyla ilgili yönetmeliklere dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Hem konum açısından hem de çalışma sistemi açısından kurallara uyulmak zorunda. Ancak orada yapılan çalışmalarda hiçbir kurala uyulmuyor.
Alanda çok miktarda moloz yığılıyor ki baktığınızda çok ciddi bir kot farkı var. Eğer burada hedeflenen molozlarla orayı doldurmak ve böyle bir zemin üzerine bina yapmak ise zaten 6 Şubat'ta yaşadıklarımızın bir benzerini daha yaşatırlar bize.
Bunun yanı sıra tarım yapılan bir alan orası. Çektiğim görüntülerde de net görülüyor. Etrafında da halen evler var, insanlar yaşıyor buralarda."
Kantarcı ayrıca, yıkım firmalarının 'sorumsuzca' hareket ettiğini belirterek yetkililere çağrı yaptı.
"Gücümü Antakya için harcamam gerekiyor"
38 yıllık meslek hayatının büyük çoğunluğunu Antakya'ya hizmet ederek geçirdiğini belirten Kantarcı, bu süre zarfında kente ilişkin çok sayıda veri topladığını, ciddi bir arşiv oluşturduğunu ve kentin yeniden inşası sürecinde elindeki tüm verileri uzmanlarla paylaşacağını söyledi.
"Eğer bu mücadeleyi vermezsem Antakya'nın daha çok şey kaybedeceğini düşünüyorum" diyen Kantarcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Beş ayı aşkı süredir bu mücadeleyle uğraşmaktan, Antakya'yı koruma çalışmalarından kaynaklı halen bir prefabrik yapı ne yapabildim ne alabildim. Çadırda yaşıyorum. Ama mücadelem devam ediyor. Çünkü kişisel olarak benim kendime bir şeyler yapmam, Antakya'ya bir şey kazandırmaz. Onun için elimdeki gücü, elimdeki tekniği Antakya için harcamam gerekiyor. Önceliğim bu. Yoksa bir konteynerde ya da prefabrik evde yaşasam benim için bir şey değişmeyecek."
(VC)