İstanbul Üniversitesi'nde yemekhaneye yapılan yüzde 85'lik zamla birlikte kahvaltı 1 liradan 1.65, öğle yemeği 1 liradan 1.85'e ve akşam yemeği 1.25'ten 2 liraya çıkarıldı.
Öğrenciler çayın 50 kuruş, tostun 1.25 ve sandviçin 1.50 lira olduğu kantinin de yemekhane zammı doğrultusunda fiyatlarını yükselteceğini öğrrendiklerini söylüyorlar.
Bugün tüm kampüslerde yemekhaneyi boykot eden öğrenciler, yemekhane önünde kendi getirdikleri yemekleri yedi. Yüzde 90 oranında katılımın sağlandığı boykota katılanlar yemekhaneye girenleri de boykota çağırdı. Boykota katılmayanlardan genellikle "yemekhane zamlı haliyle bile ucuz, çok açım burada yemek zorundayım" yanıtını aldılar.
Boykot üzerine yemekhaneye gelen Rektör Yrd. Ayşe Ayçiçeği'nin görüşme talebi üzerine, öğrencilerin seçtikleri temsilciler görüşmeye gitti. Öğrenciler, yapılan görüşmede zamların geri çekilmesinin söz konusu olmadığının belirtildiğini, öğrencinin yararının gözetildiğini ve zamların geri alınması halinde kültürel faaliyetler, sağlık hizmetleri ve öğrencilere verilen bursların kesileceğinin ifade edildiği söyledi.
Beslenme haktır, satılamaz
"Yemekhane zammı geri alınsın", "Rektör elini cebimden çek", "Beslenme haktır, satılamaz", "Savaşa değil, eğitime bütçe", "Zamlı yemeği yemiyoruz", "Müşteri değil, öğrenciyiz", "Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim", "Sermaye defol, üniversiteler bizimdir", "Direne direne kazanacağız", Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek" sloganlarıyla Merkez Kampüs önüne yürüyen öğrenciler burada basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasından önce Eğitim-Sen 6 Nolu Üniversiteler Şubesi adına Levent Dölek söz aldı.
Dölek, konuşmasında öğrencilerin mücadelesinin yanında olduklarını vurgulayarak öğrenci, öğretim üyeleri ve üniversitede çalışan taşeron işçilerinin yemek yeme hakkı olduğunu belirtti: "Ucuz yemek lütuf değildir. Ucuz değil, ücretsiz yemek herkesin hakkıdır."
İstanbul Üniversitesi Öğrencileri adına yapılan basın açıklamasını Gizem Köseoğlu okudu. Açıklamada son üç senedir yapılan 25 kuruşluk zamlarla yemek fiyatının 50 kuruştan 1 liraya çıktığını ve 1 Ekim itibariyle de bu miktar üzerinden yüzde 85 zam yapıldığı söylendi.
Rektör Söylet: Üniversite yemek yeme yeri değil
Rektör Yunus Söylet'in twitter'da yemekhane zammını eleştiren bir öğrenciye "Dışarıda daha ucuzunu buluyorsanız orada yiyebilirsiniz. Üniversite yemek yeme yeri değil" dediğinin belirtildiği açıklamada, zamlardan kazanılan paranın öğrenciye harcandığı açıklamasının da karşılık bulmadığı belirtildi.
"İstanbul Üniversitesi sadece yemekhanesiyle değil, altyapı eksiklikleriyle de bu seneye damgasını vurdu. Yeraltında havasız derslikler, uzun kantin ve yemekhane kuyrukları, yıkılmak üzere olan binalar, öğrencilere yetmeyen sınıflar ve tuvalet kâğıdı bile olmayan tuvaletleri varken öğrenciler için neler yapıldığını bir kez daha düşündürüyor."
Harçlar yerine zamlar
Rektörle yapılan görüşmede yemekhane zammının harçların kaldırılması nedeniyle yapıldığı belirtilen açıklamada, eskiden bir dönemde 200 lira olan harçlar yerine yapılan zamlarla öğrencilerin 320 lira ödemeye başladığı vurgulandı: "Parasız eğitim gerçek oldu' yalanı İstanbul Üniversitesi'nde bir kez daha su yüzüne çıkmıştır."
"Herkes için sağlıklı, nitelikli, parasız beslenme bir haktır" diyen öğrenciler, Cuma günü rektörle yapılacak diğer görüşme öncesinde imza toplamaya ve zamlar geri alınana kadar boykota devam edeceklerini söyledi. (BK/HK)