Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği / Türkiye Hapishane Çalışmaları Merkezi (CİSST/TCPS), Açık Öğretim Fakültesi öğrencilerinin harçlarının ödenmesine dair protokolün sona ermesiyle, öğrencilerin öğrenimine devam edememe tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.
Türkiye hapishanelerindeki 235 bin 888 mahpusun 69 bin 301’inin öğrenci olduğunu açıklayan CİSST/TCPS, bu öğrencilerden açık öğretim programlarına kayıtlı olanların sayısının 33 bin 268 olduğunu ifade etti.
6 bin 643 kişi Açık Öğretim Ortakolu, 20 bin 58 kişi Açık Öğretim Lisesi, 6 bin 567 öğrenci de Açık Öğretim Fakültesine kayıtlı.
6 bin 567 öğrenci kayıt olamayabilir
CİSST/TCPS, öğrencilerin harç sorununu şöyle anlattı:
“Adalet Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında imzalanan 12 Haziran 2014 tarihli protokole göre, 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında olan “Açık Öğretim Fakültesi, Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokuluna devam eden tutuklu ve hükümlülerin sınav ve kayıt ücretleri” Aile Bakanlığınca karşılanıyordu.
“Süresi üç yıl olan bu protokol 12 Haziran 2017’de sona erdi. Milli Eğitim Bakanlığı, Açık Öğretim Ortaokulu ile Açık Öğretim Lisesi’ne kayıtlı öğrencilerin harçlarını aldığı talimat gereği ödemeye devam ediyor.
“Ancak Açık Öğretim Fakültesi’ne kayıtlı 6 bin 567 öğrenci ara kayıt döneminde girdiğimiz bu günlerde öğrenim hakkından mahrum edilmek durumuyla karşı karşıya kaldı.”
“Öğrenim Anayasal haktır”
CİSST/TCPS, derneklerine son günlerde gelen birçok başvuruda mahpusların harçlarını ödeyemediklerini bildirdiğini açıkladı:
“6 bin 567 Açık Öğretim Fakültesi öğrencisi mahpusun oldukça önemli bir bölümünün herhangi bir maddi imkanı olmadığı, dolayısıyla bu harçları ödeyemeyeceği aşikar.
“Öğrenim, Anayasal bir haktır ve hapishanede tutulan insanların sadece harçlarını ödeyemeyeceği için öğrenim hakkından yoksun bırakılması kabul edilemez.”
Dernek, sorunun çözülebilmesi ve Açık Öğretim Fakültesi öğrencisi mahpusların öğrenimine devam edebilmesi için Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu ile hapishane idareleri ve o illerin valilikleri ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile görüştüklerini de ifade etti:
“Konuyu Meclis gündemine getirebilmek için farklı siyasi partilerden milletvekilleri ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile görüşmeler yaptık. Görüşmelerin hak kaybını önleyecek şekilde sonuçlanmasını umut ediyoruz.
“Konunun birinci dereceden muhatabı Adalet Bakanlığı’dır. Adalet Bakanlığı, açık öğretim kayıtlarının birkaç gün içerisinde sona ereceğini dikkate alarak 7 bin civarında öğrencinin yıl kaybı yaşayarak mağdur olmasının önüne geçecek bir düzenlemeyi acilen gerçekleştirmeli.” (AS)