“Size bu 'tipsiz' hapishaneden daha önce de mektuplar yazdık, yaşanılan baskıları, hukuksuzlukları ve hak gasplarını anlattık. Baskılar ve keyfilikler artarak sürdüğü için yazmaya devam ediyoruz.”
Bu sözler, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mecit Şahinkaya’ya ait.
Şahinkaya’nın maruz kaldıkları hak kayıplarını bianet’e yazdığı mektubunun gönderilmesi ise bir ay boyunca yasaklandığı için, geçen ayki mektubu bu hafta elimize ulaştı. Şahinkaya, “hapishane içinde de yoğun tecrit altında olduklarını” yazdı.
“Hapishane idaresi yasaya iki kere takla attırdı”
Şahinkaya, kendisiyle birlikte Taner Korkmaz, Akil Nergül, Murat Kaymaz, Yusuf Kenan Dinçer, ve Talat Şanlı adlı mahpuslara 20 Mart’ta slogan attıkları gerekçesiyle 10’ar gün hücre cezası verildiğini yazdı.
Ancak slogana karşılık olarak kanunda hükmedilen disiplin cezası iletişim yasağı.
5275 Sayılı Ceza İnfaz Kanunu’nun “Haberleşme veya iletişim araçlarından yoksun bırakma veya kısıtlama” başlıklı 42/1-e maddesi şöyle: “Gereksiz olarak marş söylemek veya slogan atmak.” Hangi sloganın “gereksiz olduğuna” hangi kriterlere göre karar verileceği ise belirtilmiyor. Sloganın cezası ise buradan belirtildiği gibi iletişim cezası.
Öngörülen iletişim cezasının, 10 günlük hücre cezasına nasıl dönüştüğünü ise Şahinkaya mektubunda şöyle anlatıyor:
“Hapishane idaresi slogan atmayı, ‘kurumda korku, kaygı ve panik yaratabilecek söz söylemek ve davranışta bulunmak’ maddesi kapsamında değerlendirip önce bir üst ceza olan ziyaret cezası verilmesine, sonra bunu da artırıp 10’ar gün hücre cezası verilmesine karar verdi. Yani hapishane idaresi yasaya da iki kere takla attırmış oldu.”
Tek kişilik hücrede 43 günlük ceza
Attığı slogan gerekçe gösterilerek 10 gün hücre cezası verilen Akil Nergül adlı mahpus, Van Cezaevi’ne sevk edilmeden önce Amasya E Tipi’nde, daha sonra da Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu kaldı.
Kocaeli’nde hapishane idaresince verilen 20 günlük hücre cezası yaptığı itirazlar sonucunda, İnfaz Hakimliği ve Kocaeli Ağır Ceza Mahkemesince onaylandı.
Amasya’da verilen 13 günlük hücre cezası da yine İnfaz Hakimliği ve Amasya Ağır Ceza Mahkemesince onaylandı.
Nergül’e tek kişilik hücrede kalması için toplam 43 gün hücre cezası verilmiş oldu.
Bir slogan için ceza içinde ceza
Mahpuslardan Taner Korkmaz, Mecit Şahinkaya ve Murat Kaymaz’a daha önce slogan attıkları için verilen disiplin cezası gerekçe gösterilerek, 6 Mart-6Nisan arasında mektup ve telefon yasağı uygulandı.
Yani bir slogan sebebiyle iki ayrı ceza verilmiş oldu.
Suyun içinde taş, toprak, böcek
Mektupta, mahpusların içinde bulunduğu “hijyen koşullarını” da anlatılıyor:
“Musluklardan akan sudan çok miktarda toprak, taş, böcek çıkıyor. Bu nedenle musluk filtreleri de sık sık tıkanıyor. Hapishane idaresi ayrıca içme suyu vermediğinden, kantinden su alacak parası olmayan mahpuslar bu suyu içmek zorunda.”
Emrah Serbes’in Müptezeller’i yasak
Van Cezaevi’ndeki mahpuslara dışarıdan gönderilen hiçbir kitabın verilmediğini anlatan Şahinkaya, dergilerin de sınırlandığını yazdı:
“Hapishane idaresi, dergilerin parası mahpuslardan kesilerek idarece alınacağını söylemesine rağmen bunu yapmıyor. Taner Korkmaz’ın istediği Kafa, Bavul, Tavır dergileri hiç alınmazken, Leman dergisi ise ayda bir kez veriliyor.”
“Korkmaz’a gönderilen Emrah Serbes’in son kitabı Müptezeller ile Adnan Özyalçıner’in Yok Olan İstanbul kitapları da verilmedi.”
Halk TV istediler, Diyanet TV geldi
“Ailelerimizce görüş günü getirilen ya da kargoyla gönderilen kitaplar da, içeriği ne olursa olsun, bize verilmiyor.”
Şahinkaya, kendilerinin Halk TV’yi izlemek için hapishane idaresine dilekçe verdiklerini, idarenin bu dilekçe karşılığında Diyanet TV’yi açtığını yazdı. Halk TV izlemeleri halen yasak. (AS)