Van Hapishanesi, şair ve yazar Adil Okay’ın “Hapishanelere Esinti Yollayalım” adlı kitabının mahpuslara verilmesine izin vermedi.
Okay, kitabının, “Görülmüştür” mührü taşıyan ve diğer hapishanelerden kendisine gelen mektuplardan hazırlandığını açıkladı:
“Yani kitabımı oluşturan mektuplar, başka hapishanelerin okuma/eğitim komisyonlarının denetiminden geçerek ve üzerine devlet mührü (görülmüştür) vurularak bana yollanmıştı. Yazılanların gerçekliği bu mühürle tescil edilmişti.”
Adil Okay ayrıca, kitaplarının yasal yayınlar olduğunu, Kültür Bakanlığından ISBN numarası taşıdığını ve bandrollu olarak kitapevlerinde satıldığını da ekledi.
Kitap, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri Ziya Ataman’a gorulmustur.org ekibince gönderilmişti. Cezaevi idaresi kitabı, “Devlet görevlilerini aşağılayan, karalayan, mesnetsiz ve yersiz çok sayıda içerik tespit edilmiştir” ifadesiyle yasakladı.
Okay, kitabına getirilen yasakla ilgili şu yorumu yaptı: “Bu tür kararlar bizi yıldıramaz. Biz yine de politik tutsaklara ‘esinti’ yollamanın yollarını bulacağız.”
Son romanı da yasaklanmıştı
Adil Okay’ın son romanı “Arkası Yarın / Bir Ayrılık Hikayesi” de Bafra Hapishanesi idaresince “müstehcen” bulunarak, cezaevine alınmamıştı.
TIKLAYIN - Okay’ın Kitabı “Müstehcen” Bulundu, Bafra Hapishanesine Alınmadı
Hapishane edebiyatını yayınlayan, mahpuslara mektup gönderilmesini organize eden ve mahpuslarla ilgili kampanyalar düzenleyen Görülmüştür ekibinden olan Okay’ın bu son romanı, Ütopya Yayınevi’nden Mayıs 2017’de yayınlandı.
Bafra Hapishanesi Eğitim Kurulu Başkanlığı’nın yasaklama kararında, şu ifadeler yer aldı: “...kitabın 40-50 , 77, 116, 154, 155 ve 162. Sayfalarının, içeriği bariz olmak üzere 'tamamının' müstehcen yazı ve yorumlar kapsadığı anlaşılmış olup...”
“Hapishanelere Esinti Yollayalım” adlı kitap da 2016 yılında yayınlandı. Kitapta F Tipi cezaevlerine geçiş süreçlerinde yaşananlar anlatılıyor, tutuklulardan gelen mektuplar ve tutuklulara dair haberler de yer alıyor. (AS)