Haberin Kürtçesi için tıklayın
Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), geçen yıl üye ülkeler arasında en çok ziyareti Türkiye’ye yaptı, en çok Türkiye hakkında rapor hazırladı.
Komitenin 26. Genel Raporu bugün yayınlandı. 66 sayfalık rapor, 1 Ocak-31 Aralık 2016 arasındaki, 28’i Avrupa Birliği (AB) üyesi 47 Avrupa Konseyi üyesi ülkeyle ilgili.
En çok rapor Türkiye’den
Rapora göre, CPT heyeti Türkiye’ye gerçekleştirdiği 25 ziyaret sonucunda 23 rapor yayınladı. Hazırlanacak üç raporun da yayınlanması bekleniyor.
Türkiye, periyodik ziyaretler haricinde en çok ziyaret edilen ve hakkında en çok rapor açıklanan ülke oldu. Heyet toplamda Türkiye’ye 6’sı rutin, toplan 28 ziyaret gerçekleştirildi.
Türkiye, 2017 yılında da mahpusların koşullarının incelenmesi planlanan 10 ülke arasında yer aldı. diğer ülkeler şöyle: Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Estonya, Ukrayna, Montenegro, Polonya, Slovenya.
CPT’nin bugüne dek hazırladığı Türkiye raporlarına buradan ulaşabilirsiniz.
“Hapishaneler çok kalabalık”
CPT’nin raporunda, 47 üye devlete, tutukluluğun “son çare” olarak düşünülmesi gerektiği, hapsetmek yerine, kefalet, ev hapsi, elektronik izleme (kelepçe) veya pasaport iptali gibi adli kontrol önlemlerinin kullanılması gerektiği ifade edildi.
CPT, Avrupa ülkeleri ziyaretlerinde, mahpusların çoğunlukla çok kötü koşullarda tutulduğunu gözlemlediklerini ifade etti.
“Birçok Avrupa ülkesinde hapishanelerin kalabalıklığı sorunu ısrarlı şekilde sürüyor.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland da “CPT, düzenli olarak tutukluların hapishane koşullarının eksiklikleriyle ilgili tespitte bulunuyor. Üye ülkelere, koşulların insan hakları standartlarına getirilmesi ve tutukluluğun ancak kesinlikle gerekliyse uygulanması çağrısında bulunuyorum” açıklamasını yaptı.
İmralı, Ankara, İzmir ve İstanbul
CPT heyeti, Nisan 2016’da PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın hükümlü bulunduğu İmralı Cezaevi’ni ziyaret etmişti.
Heyet, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından da Ağustos ve Eylül aylarında, Ankara ve İstanbul Emniyet Müdürlüklerindeki Terörle Mücadele, Asayiş, Organize Suçlar şubelerini, Gölbaşı Polis Merkezini ve gözaltı merkezi olarak kullanışmış olan Başkent Voleybol Salonu’nu ziyaret etti.
Ankara’da Sincan, İstanbul’daki Silivri ve İzmir F Tipi hapishanelerinde de inceleme yapıldı.
CPT’nin bu incelemeler sonucunda hazırladığı raporlar, Kasım 2016’da Türkiyeli yetkililere ulaştırıldı ancak henüz kamuoyuna açıklanmadı.
Deutsche Welle ise Komite Başkanı Mykola Gnatovskyy’nin, Türkiye'ye ilişkin son raporunun açıklanmayacağını bildirdiğini, raporun açıklanmasına Türkiye’nin izin vermediğini yazdı.
Bugün Strasbourg'da yıllık rapor konulu toplantıda konuşan Gnatovskyy, “Yüzlerce insanla görüştük. Hem tek tek hem de başkalarının gözetimi altında. Yani sonuç çıkarabileceğimiz yeterince belgeye sahibiz. Tabii ki bulgularımız hakkında konuşmak isterdim ama bir şey söyleyemem” dedi. (AS)
* CPT’nin raporunun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz. [İngilizce]