İlk ayağı Metis Yayınları ve Anadolu Kültür ortaklığında gerçekleştirilen "Hapishanelerden Öyküler" ve "Hapishanelerden Şiirler" kısa sürede iki baskı yapmıştı.
Türkiye'nin dört bir yanındaki 20 cezaevinden derlenen ve 250 kişinin gönderdiği öykü ve şiirlerden oluşan projede, 63 şair ve yazarın edebiyat ürünleri yer almıştı.
"Anadolu Kültür"ün yürüttüğü projenin ikinci ayağında ise 2004-2005 yıllarında hapishanelerde üretilen şiir ve öyküler var.
Mektup görülmüştür
"Hapishaneden Şiirler 2005"ve "Hapishaneden Öyküler 2005" adıyla iki seçki olarak Kanat Kitap tarafından yayınlanacak olan kitaplar, edebiyat alanındaki tematik eserlere yeni bir örnek olacak.
Türk edebiyatında, belirli temalar üzerine kurulu eserlerin azlığı, yazarların sıkça üzerinde durduğu bir konu. Bu nedenle Anadolu Kültür'ün hazırladığı seçki önemseniyor.
1980 sonrasının mahkum edebiyatı
Türkiye'nin sancılı ve geçiş dönemlerine ilişkin edebiyat seçkilerine, yakın tarihin kaydı açısından, önemli bir kazanım olarak bakılıyor.
1980'den sonra hapishanelerde yazılan mektuplardan hazırlanacak olan seçkide
tutuklu ve hükümlülerin ailelerine, sevgililerine, belki çocuklarına ya da arkadaşlarına gönderdikleri mektuplar var.
Editörler tarafından seçilerek "Hapishaneden mektuplar" adıyla yine Kanat Kitap tarafından yayınlanacak olan seçki için çalışmalar başladı.
Cezaevlerinde yazılanların toplu ve etkili biçimde dışarıda okunmasını sağlamak ve yeni yazarları teşvik etmek amacıyla hazırlanacak antolojiler için Türkiye'nin dört bir yanındaki cezaevlerinden şiir, öykü ve mektuplar bekleniyor.
Sırada karikatür seçkisi var
Anadolu Kültür cezaevlerinde üretilen karikatürleri de karikatür projesi kapsamında bekliyor.
1990 sonrası cezaevlerinde üretilen karikatürlerin dahil olacağı karikatür projesi kapsamında Diyarbakır ve İstanbul'da açılacak karikatür sergilerinin ardından eserler bir albüm olarak yayınlanacak.
"Hapishaneden Şiirler","Hapishaneden Öyküler" ve "Hapishaneden Mektuplar" aslında iki taraflı bir projenin parçası. "Cezaevi Duvarlarını Aşmak" bir taraftan sanat ve edebiyat aracılığıyla cezaevlerindeki duyarlılığın dışarıyla paylaşılmasını, diğer taraftan cezaevi şartlarıyla ilgilenen sanatçı ve aydınların duyarlılıklarını içeridekilerle paylaşmasını hedefliyor.
Öykü ve şiirler bekleniyor
Bu kapsamda Bandırma M Tipi Cezaevi'nde ve Kars E Tipi Cezaevi'nde sanat programları başlatıldı, dışarıdaki yazarların hapisteki yazarlarla mektuplaşması teşvik ediliyor.
Uluslararası PEN, ,İsveç PEN Hapisteki Yazarlarla Dayanışma Komitesi ve Türkiye PEN Hapisteki Yazarlarla Dayanışma Komitesi'nin desteklediği projeye, AB Komisyonu ve Avrupa Kültür Vakfı kaynak sağlıyor.
Projeye dahil olmak isteyen tutuklu ve hükümlüler mektup, şiir, öykü ve karikatürlerini 30 Aralık 2005 tarihine kadar aşağıdaki adrese göndermeleri isteniyor.(AD)
Anadolu Kültür için iletişim bilgileri:
İstiklal Cad. Mis Sok. no: 25/4 Beyoğlu İstanbul
Aytekin Yılmaz/ Yayın Koordinatörü
Tel: 0212 243 3069
Cep: 0533 638 4768
E-posta: [email protected]
Çiğdem Mater Utku
Anadolu Kültür
İstanbul Koordinasyon Ofisi
Proje Yöneticisi
tel: +90 212 233 23 47
fax: +90 212 232 18 66
www.anadolukultur.org