Fotoğraf, yıllar önceki bir görüş gününden
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Zennure Şahinkaya, İstanbul’da yaşıyor. 11 yıl 9 ay 20 gün hapse mahkum olan oğlu Mecit Şahinkaya ise 2016’dan beri Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde.
bianet’e yazan anne Zennure Şahinkaya, yüzde 78 engelli ve uzun yolculuk yapması yasak olduğu için 5 yıldır görüşüne gidemediğini anlattı:
“Oğlum hapishanedeki haksızlıklara boyun eğmediği için Metris’ten Tekirdağ’a, Tekirdağ’dan Kandıra’ya, Kandıra’dan da 2016 yılında, ikamet ettiğimiz İstanbul’dan 1700 kilometre uzaklıktaki Van’a sürüldü.
Bir ayağım sakat, diğerinde ise kıkırdaklar erimişi, 5 dakikadan fazla ayakta duramıyorum. Aynı zamanda kalp, yüksek tansiyon, şeker, kolesterol, kemik erimesi hastasıyım, sinir sistemim iflas ettiği için iki kolumu kullanmakta zorlanıyorum. Yüzde 78 engelli raporum var. Doktorlar 5 yıl önce hayati tehlike taşıdığı için uzun yolculuk yapmamı yasakladı. 5 yıldır oğlumu görmeye gidemiyorum. Yatalak hasta olmadığım için de oğlumun beni ziyaret etmesine izin verilmiyor.”
Şartlı tahliye olamıyor
Zennure Şahinkaya, şimdiye kadarki sevk taleplerinin de reddedildiğini anlattı:
“Yaşadığımız şehre veya çevre illere sevk talepleri de – ücretini ödemeyi teklif ettiğimiz halde – yıllardır reddediliyor. Tahliye olur da görürüm umuduyla beklerken yeni yeni engeller çıkarıyorlar.”
TIKLAYIN - “Sevkler mahpusu yalnızlaştırıyor, ailesini yoksullaştırıyor”
Tahliye umuduyla beklemesinin sebebi, Mecit Şahinkaya’nın 19 Ekim 2022 tarihinde şartlı tahliye hakkını kazanmış olması. Ancak yine hapishanede aldığı disiplin cezaları gerekçe gösterilerek şartlı tahliye hakkı tanınmıyor.
5275 sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 107/1. maddesine göre, “Koşullu salıverilmeden yararlanabilmek için mahkûmun kurumdaki infaz süresini iyi hâlli olarak geçirmesi gerekir.” Şartlı tahliye (koşullu salıverilme) koşulları arasında yer alan “iyi halin” karşılanmasında, disiplin cezası almamış olma şartı aranabiliyor.
Üniversiteyi de kazandı ama…
Mecit Şahinkaya, hapishanede olduğu dönemde üniversite sınavını da kazandı ancak eğitimine başlayamadı:
“Oğlumun bu kararlarla sadece tahliyesi değil, eğitim hakkı da elinden alındı. 2021 YKS’de Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümünü kazandı. Fakat açık cezaevine gönderilme talebi reddedilince okulunu dondurmak zorunda kaldı.
Açık Öğretim Fakültesinde Sosyoloji bölümünü tamamlayıp ALES sınavlarına girip Türkiye’deki tüm üniversitelerde yüksek lisans yapacak puanlar aldı. Tahliye edilmediği için eğitim hakkı da engelleniyor. Sizin aracılığınızla başta Adalet Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kurumlara sesleniyorum: Adalet herkese bir gün lazım olur...”
TIKLAYIN - “Tek isteğimiz derslere gidip gelebilmek”
“Çatal, bardak almak bile eziyet”
Mecit Şahinkaya da daha önce bianet’e yazmış, “yönetmelikle tanınmış haklarımızı alabilmek için mahkeme mahkeme dolaşıyoruz” demişti:
“Bir çatal, bir bardak alma süreci bile eziyete çevriliyor. Hasta arkadaşımıza yemek diye bir öğünde üç kaşık yoğurt ya da sadece bir domates, bir salatalık veriliyor. Hapishane kantininde cetvel, hazır çorba, A4 kağıt, buzdolabı poşeti, soda, rende gibi birçok ihtiyaç malzemesi, talep etmemize rağmen satılmıyor.”
Şahinkaya, ailesinin gönderdiği siyah spor ayakkabının “mekapa benzediği” gerekçesiyle kendisine verilmediğini de anlatmıştı. (AS)