* Çizimler: Ahmet Bilge
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çizer Ahmet Bilge, hükümlü bulunduğu hapishanede gelen 200 liralık elektrik faturasını yargıya taşıdı.
Çizimleri bianette yayınlanan Ahmet Bilge 27 yıldır hapishanede. Şu anda Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunuyor.
bianet’e yazdığı mektubunda, elektrik faturalarının yaklaşık üçe katlandığını anlattı:
“Bizim odaya gelen elektrik faturası - ki dört arkadaşız - bir önceki ayın üç katı geldi. Zam öncesinde 80 lira civarında geliyordu. Bu sefer 220 lira geldi. Görevli memura, zam bu kadar tutmamalı, dedik. Memur, cezaevlerinin ticarethane olarak geçtiğini ve tarifenin ticarethane olarak işlediğini belirtti. Normalde mahpustan elektrik parasını almamaları gerekirken bu yetmezmiş gibi ticarethane tarifesine maruz kaldık. Mahkemeye başvurduk tabii. Cezaevleri ticarethane olarak geçiyorsa, bu ticarethanenin ne sahibiyiz ne de işleteniyiz dedik. Bakalım ne sonuç çıkacak…”
Hukukçu Ayşegül Çağatay bianet’e yaptığı açıklamada, hapishanelerin kamu kurumu niteliğinde olduğunu ancak buna rağmen mahpusların müşteri gibi görüldüğünü, su, elektrik gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği halde ücretli olduğunu, hatta bazı mahpuslara tabak bile verilmediğini, sandalye, masanın dahi satıldığını belirtti. İtiraz konusunda da, mahpusun adına düzenlenmiş bir sayaç olmadığından idareye başvurup ilgili merciye gönderilmek üzere bir dilekçe yazabileceğini ifade etti.
- 2022 yılı itibariyle elektrik faturalarında kademeli tarifeye geçildi: Aylık 150 kilovatsaate kadar kullanım yüzde 50, üstü ise yüzde 127 zamlı tarifeden hesaplanmaya başladı. Şubattan itibaren 150 kilovatsaatlik sınır 210’a yükseltildi. 1 Mart itibariyle meskenlerde ve tarımsal sulamada kullanılan elektrikte alınan KDV yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü, meskenlerdeki düşük tarife sınırı da günlük 8 kilovatsaate, aylık 240 kilovatsaate yükseltildi.
Temizlik de haberleşme de ücretli
Mahpuslar hapishanede ped, kağıt, kalem, bardak, sabun, şampuan, iç çamaşırı, temizlik malzemesi gibi kişisel ihtiyaçlarını ve günlük yemek dışında yemek istedikleri gıdaları hapishane kantininden ücretiyle alabiliyor.
Ayrıca kullandıkları elektriğin de faturasını ödüyorlar, mektup yollamak için PTT ücreti veriyorlar.
- Mahpuslar hücrelerdeki priz kullanımını, yani TV, buzdolabı, kettle kullanımı ücretlerini kendileri ödüyor. Aydınlatma ise kuruma ait.
Kişisel hesaplarına dışarıdan yatırılan paraların karşılığı olarak kendilerine harcamalarda kullanılmak üzere hesap kartı veriliyor. Harcamalarını bu hesap kartıyla yapıyorlar.
Hücrelerinde kullandıkları televizyon, buzdolabı, semaver, şifonyer, kettle, radyo gibi ihtiyaçlarını da yine ücretini ödeyerek alıyorlar.
Su başta olmak üzere ped, çocuk bezi, sabun, diş fırçası ve macunu, şampuan, tıraş malzemesi, çamaşır ve temizlik malzemesi gibi temel ihtiyaçların mahpuslara ücretsiz sağlanması için kampanya başlatılmıştı.
Parası olmayan mektup atamıyor
TIKLAYIN - “Parası olmayan mahpus mektup bile atamıyor”
Sincan Kadın Cezaevi’nden bianet’e mektup yazan Eylem Yücel, hapishanede yapılan ödemelerin artık bir başka mahpusun hesabından yapılmasına yasak getirildiğini, arkadaşının hesabından ödeme yapamayan ve parası olmayan mahpusların mektup bile gönderemediğini ifade etmişti.
TIKLAYIN - Mahpusların temel ihtiyaçları karşılanacak mı?
HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, hapishanede en temel ihtiyaçların bile satın alınması zorunluluğuyla ilgili bianet haberini Meclis’e taşımıştı.
Battaniye ve nevresimler kirli
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) hapishanelerle ilgili Ekim 2021 raporunda, “Bazı hapishanelerde mahpuslara dağıtılan yatak, battaniye, nevresim ve çarşafların kullanılmış ve kirli verildiği, kantinde satılan ürünlerin tek tip olması sebebiyle alerjisi olan mahpusların bu ürünleri alamadığını” aktarmıştı. (AS)